АктуалноБизнесИзбор на редактораНовини

Гергов си получи Панаира, но…

След днешното решение за увеличени на капитала, бизнесменът държи почти 80% от акциите

Все още нищо не е загубено – блокиращата квота дава възможност общината да обжалва решенията на Общото събрание

Общото събрание на акционерите в „Пълдин туринвест” АД гласува „за“ увеличението на капитала на дружеството с апорта на акциите на Община Варна в Международен панаир Пловдив“.

Това се случи въпреки решението на местния парламент, взето по-рано тази сутрин, Общината да активира блокираща квота. Съветниците упълномощиха колегата си от ГЕРБ Ясен Михайлов, който представлява Община Пловдив в общото събрание на „Пълдин туринвест” да гласува против апорта.  

След събранието на акционерите Михайлов заяви, че е гласувал „Потив“. Останалите присъстващи акционери, които били четирима представители на бизнесмена Георги Гергов със 75% участие, са гласуваха „за”. Припомняме, че Община Пловдив има едва 25% дял в „Пълдин туринвест”.

С увеличението на капитала в „Пълдин туринвест” участието на бизнесмена Георги Гергов в Пловдивския панаир става 79,39%.

Решението на Общото събрание обаче не прави директно Георги Гергов пълен господар в Пловдивския панаир, тъй като след случилото се днес в Общински съвет и отваряне на процедура за блокираща квота, първо Агенцията по вписванията трябва да вземе предвид въпросната процедура, второ с нея кметът има право да обжалва решения на Общото събрание.

Така казусът с бъдещето на Панаира продължава да виси до следващи институционални или съдбени стъпки. „Нищо не е загубено с решението за блокиращата квота на заседанието на Общинския съвет“, заяви вносителката на това предложение Веселина Александрова от групата на „Демократична България“.

Още по темата: Кметът: Ще се вгледаме детайлно в „Пълдин Туринвест”, решил съм да си върнем процентите в панаира

Гергов е продал още три имота от активите на „Пълдин Туринвест”, единият от тях на сем. Търновалийски

Наследството на Гергов

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина