АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Наследството на Гергов

Инвестиционно намерение към продадения от Георги Гергов имот на „Рилски Метох”5, част от активите на „Пълдин Туринвест”, предизвика високо напрежение сред жителите на квартала в центъра на града

Ще се строи върху самите скали на Трихълмието

„Знае ли Община Пловдив, като собственик на 25 % от „Пълдин Туринвест”, че то е продало още три имота от актива на смесеното дружество в последните няколко месеца?”.

Този въпрос отправихме към администрацията преди близо година и половина, когато в серия разследващи публикации проследихме как Георги Гергов е продал няколко имота от смесеното дружество. Местната власт тогава заложи на позиция „ни чул, ни видял, ни разбрал” с идеята шумът да отмине. Днес обаче той става оглушителен с начина, по който Гергов овладя акциите на община Варна от Международен панаир- Пловдив, след което ще може да се разпорежда с изложението по същия начин, по който го прави с активите в „Пълдин Туринвест”- еднолично.

Тъкмо днес Под тепето ще ви запознае точно до резултата от едно такова еднолично решение на Георги Гергов с актив на „Пълдин Туринвест”- продажбата на 839 квадратни метра на улица „Рилски Метох” №5 през февруари миналата година. Описаната от нас сделка преди година и половина се оказа заложена бомба, която е активирана преди броени дни.

Със заповед на кмета на 8 ноември е било до пуснато изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива за имота на ул. „Рилски Метох”, който попада в обхвата на Старинна градска част. Това се случва след заседания на ЕСУТ, при което е имало редица забележки, като липси на отстояния от съседни имоти например. Органът излиза с предложение до градоначалника да издаде заповед за изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива, след като забележките били изчистени от инвеститора, по думите на главния архитект Димитър Ахрянов.

В бившия вече имот на „Пълдин Туринвест” иска да строи Костадин Димитров, управител на „Димекслифт България”, който купи бившият вече имот на „Пълдин Туринвест” преди близо две години. В документацията се споменава, че предложеното ново застрояване попада върху скалите на Стария град, но в напречния разрез през имота няма данни за наличие на подземно застрояване и нарушаване на профила на скалната формация.

Предвижда се сградата да е на три етажа. Парцелът е зад трафопоста на „Рилски Метох” и няма да има излаз до самата улица, а само до вътрешния двор на другата нова сграда в близост, като трябва да е на отстояние 6 метра от съседния парцел.

Проектът за ново застрояване в сърцето на Пловдив, при това върху скалите на тепето, възпламени страстите сред жителите на квартала. Те са запознали с цялата преписка архитекти, които откриват несъответствия в документацията, които са изпратени под формата на писмо и до директора на НИНКН арх. Петър Петров. Жителите на района са категорични, че няма как в този парцел да се изгради нова сграда, без да бъдат премахнати скални масиви. Притесняват се срутището там през 2015г. да не се повтори. Становището на ангажираните от тях архитекти пък е, че предвид и забележките от общината, имотът не е проучен пълноценно и достатъчно коректно за да бъде издадена Заповед за допускане изготвяне на Комплексен проект за инвестиционна инициатива.

„Имаше доста забележки, върнахме го, изчистиха го. Това, което бяха предложили беше върху скалите с подземно застрояване. Изключихме това като възможност и поискахме геоложки доклад, който ни бе предоставен. Отделно увеличихме отстояниято от съседите. Комплексният проект сега подлежи на съгласуване с НИНКН, както и самият ПУП-а. Това сме го допуснали. Като се съгласува ПУП-а от НИНКН ще го разглеждаме отново. Още реално не сме виждали проект. Като го видим, тогава ще коментираме”, коментира казуса главният архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов.

Според жителите на квартала и архитектите, с които те са се консултирали, с проекта не са били информирани всички заинтересовани лица, а съседното УПИ не е включено като контактна зона в заповедта за допускане.

„Предложението е направено върху извадка от стар регулационен план, неоцифрен и не може да се прецени дали регулационните линии съвпадат с кадастралните. Предложението не е съгласувано с НИНКН. Съгласно чл. 44 от плана на Старинна градска част, то предлага обем, видимо несъизмерим с обемите на контактна зона. Освен това предложеното ново застрояване попада върху скалите на Стария град. Не е уточнено как е получена линията на скалната формация в предложената графика- от снимков материал е видима различна формация от показаната в предложението. Предвид срутищата на скални маси през 2015г., препоръчвам да се направи независимо инженерногеоложко проучване. Има и други неизвестни- не е изяснен статута на бомбоубежището в имота и сервитутните за него отстояния”, изброяват ангажираните с казуса архитекти.

Тепърва ще разберем как ще се развие този пореден инвестиционен казус в самото сърце на града и ще го следим. Той обаче поставя въпроса за наследството на Георги Гергов, свързано с действията му в смесеното дружество „Пълдин Туринвест“, чрез което вече контролира напълно Международен панаир- Пловдив.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

 1. Не е лошо да вметнете, че същите тези жители на квалтала са строили по същия начин техните къщи, все пак са в съседство на имота. Тук ми мирише на междусъседки реваншизъм…

  1. Този,гнесен гном така се е впил в вените на Пловдив ,ме няма отърваване!След слугинажа на Чомаков и след като му подари стария град и панаира,този плазмодий така се развилня ,че вече няма спиране!Този винаги е ма власт и винаги намира д кой да дели баницата!

  2. Да, така е! Точно тези жители на квартала, чийто къщури са построени върху скалата, искат да продължат да строят върху нея, че са си напазарували чисто нов имот.

 2. Престъпният послушник на МУТРО’ПОЛИТ’ика Герголюб Баретов (ГЕРБ) Ахрянов който подписа и светкавично съГРАДИЛ КИЛИЯ незаконно връз Джамбаз Тепе против плана, с която запречва изгледа на туристи от Обзорната Площадка

  ДАЛИ ИМА ИЗОБЩО ВАЛИДНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПРАВОСПОСОБНОСТ И НА КАКВА СТЕПЕН?

  Вероятно притежава от някой РабФак (Варна?) закупена „диплома“ или е член-корспондент на БАНда, ала за главен архитект на Града не се е явил на Конкурс отворен за цялата Колегия.

  (Заслужен Отдих? Грозев? Електронна Гривна на Глезена за неотклонение?)

  1. Ахрянов е доказано лоялен на ГЕРБ и църквата послушник плужек поставен „отгоре“ да коли/беси из Града под суперменската мантия на

   „КАЛИН** ОРЕЛЪТ“

 3. Очаквам държавата да си потърси правата в съда и да атакува незаконното решение на Обшинския съвет на Варна. Очаквам държавата да ревизира всички публично-частни „партньорства“ с участието на олигарха Гергов, да ги разтрогне и да поиска компенсации за потъпкания обществен интерес. Очаквам да си върнем държавата и общината от лапите на ненаситните търбуси.

 4. Вестник Марица се оказа слугинска медия на другаря Гергов. Вестник Марица забрани коментарите под статията за прехвърлянето на акциите на Община Варна на Георги Гергов. Това е падение за вестника и главния му редактор. Те работят за Гергов, не за Пловдив. Бойкот на Марица!

 5. Очаквайте нов жилищен комплекс на терена на панаира.Удобно място,свързано с транспортни връзки отвсякъде.Дори може да има и жп гара.Е линията беше демонтирана,но може да я възстановят.Квартал за чудо и Приказ!Благодарение на Гергов.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина