АктуалноБългарияГласовеНовиниПод небето

Два протеста край Пловдив днес

В Трилистник блокираха моста над река Стряма, а жителите на Шишманци организираха подписка срещу готвената нова кариера 

Жители на пловдивското село Трилистник затвориха за половин час по обед моста над река Стряма на пътя за автомагистрала „Тракия“. Хората там са притеснени, че реката може отново да наводни селото и настояват отговорните институции да си свършат работата и да почистят коритото. По думите им, то не е река, а гора. Протеста подкрепиха и кметовете на Трилистник Мирчо Петров и на община „Марица“ Димитър Иванов, съобщи радио Пловдив. Ако не бъдат предприети своевременни мерки недоволните граждани са готови да затворят магистралата и други пътища в околността. 

Междувременно жители на пловдивското село Шишманци не стигнаха до затварянето на пътя за Белозем, както възнамеряваха по-рано, тъй като се оказа, че не са получили разрешение за това.

Те протестираха срещу готвената нова кариера за добив на инертни материали. Хората се събраха с плакати и знамена на изхода на селото.

Фирмата , която през последните години работи в района е изявила намерение да се оформи нов терен за добив„, обясни кметът на селото Александър Атанасов , който подкрепи протеста.

Жителите на Шишманци са организирали подписка срещу готвеното разширяване на кариерата.  

В позиция на концесионера на кариерата „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, изпратена до кмета на Шишманци, се посочва, че фирмата действа според концесионен договор, а през 2021 година е получила разрешение за търсене и проучване на „Шишманци 3“. От Министерството на околната среда и водите концесионерът е уведомен, че проучваното находище не попада в границите на защитени територии. Концесионерът посочва още, че дейността им не замърсява въздуха над селото, а използваните съвременни технологии дават възможност за ограничаването на шума и вибрациите.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина