АктуалноБизнесБългарияГласовеНовини

Протест в Шишманци срещу добива на инертни материали

Жители на пловдивското село Шишманци излизат в почивния ден на протест. От инициативния комитет обявиха, че ще затворят пътя Шишманци – Белозем в знак на несъгласие срещу инвестиционното предложение на дружеството „Холсим“, което иска да развива кариера за добив на строителни материали край селото. 

Припомняме, че фирмата от години добива инертни материали от други две находища в Шишманци, като на едното срокът на концесия вече е изтекъл, а другото още е в експлоатация. Освен това едната кариера над Белащица също се експлоатираше от това дружество.

В Шишманци компанията планира да разшири обхвата на действащата кариера с още 62 дка. Жителите на населеното място са против, тъй като така границите ѝ ще стигнат до обработваемите земи и почти до домовете им. 

Протестиращите в селото ще бъдат подкрепени от жители на петте родопски села Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан, които водят борба срещу искането на асеновградското дружеството „Запрянови – 03“ за концесия на мрамор над Горнослав.

„Община и кмет, не превръщайте Родопите на смет“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина