АктуалноГероите на деняНовини

Доброволци от мотоклуб откриха издирван човек

Седмина млади мъже с кросови мотори – Теодор Александров, на 25 г.; Стоил Влашки, на 37 г.; Любен Алов, на 16 г.; Стоил Вълов, на 21 г.; Ангел Калпаков, на 33 г.; Пламен Попов, на 16 г. и Лазар Белишки, на 19 г. спасиха изчезнал от няколко дни 77-годишен мъж в Пловдивско.

Седем млади мъже от град Съединение – членове на мотоклуб „Live to ride”, спасили човешки живот, бяха отличени от директора на Областната дирекция на МВР – Пловдив за проявена смелост и доблест при издирването и спасяването на техен 77-годишен съгражданин.

Седмината, сред които и две 16-годишни момчета, са част от местния рокерски клуб в Съединение, които покоряват труднодостъпни терени с кросовите си мотори. Освен любовта към спорта и екстремните преживявания, младите хора се отличават и с големи сърца и съпричастност.  Благодарение на тези техни качества и активната им помощ в издирвателна акция на полицията, е спасен човешки живот.  

Около 10 ч. на 23 май т. г. в полицейския участък в Съединение потърсили помощ близки на 77-годишен жител, след като цяло денонощие възрастният човек бил в неизвестност. В обясненията си притеснените роднини посочили, че предната сутрин той потеглил с малогабаритния си трактор към хисарското село Мало Крушево, за да напълни туби с вода и от тогава не се е завърнал. Според стандартната процедура мъжът е обявен за местно издирване, а сформирани екипи от РУ-Труд предприели необходимите действия за установяване на местонахождението му. Изяснено е, че преминавайки с превозното си средство през село Драгомир, той действително се е насочил към село Мало Крушево, но по черен път, където следите му се губят. Характерното за околността е, че представлява пресечена местност с дерета и хиляди декари лозови насаждения, а обилните дъждове по това време допълнително водят до затруднения в издирвателната акция. Въпреки това, започва обход – пешходно и с автомобили, на разделения на няколко зони терен. В действията се включват  служебни полицейски кучета, използва се и дрон, но двудневните усилия на служителите на реда са без резултат. Тези обстоятелства, както и притеснението от вероятността издирваният да не бъде открит жив, карат полицаите да потърсят помощ от представители на местния мото клуб.

От там веднага откликват осем водачи на кросови мотоциклети, които методично преминават през разширения периметър на търсенето. Така, на около 10 километра от първоначалния маршрут, в землището на село Правище, доброволците откриват възрастния човек със занижени жизнени функции в резултат на дългия престой на открито при лошите метеорологични условия и настъпило обезводняване. Скоро след намиране на водача е открит и неговият трактор. 77-годишният мъж веднага е транспортиран в болница, където състоянието му е стабилизирано. По-късно пред полицейските служители той разказва, че по време на пътуването объркал пътя, а и се спукала гума на превозното му средство. Решил да тръгне пеша към вкъщи, но отново поел в грешна посока и се загубил.

Старши комисар Васил Костадинов връчи на доброволците почетна грамота и знак на ОДМВР – Пловдив. Той изрази възхищението си от хора като тях, които приемат присърце да подадат ръка в тежък момент на някого.

Цялото ни общество има нужда от подобни доблестни постъпки, за да се възвърне вярата в доброто, а без помощта на гражданите институциите не могат да се справят сами в подобни ситуации„, подчерта директорът на полицията.

Думи на благодарност за съдействието и добрата координация той отправи и към местната власт от община Съединение, на чиято територия бе осъществена спасителната акция.

Персонална благодарност младите мъже получиха и от кмета на Община Съединение Атанас Балкански, който им подари и по една икона с образа на „Света Богородица”, за да бъдат закриляни.

За проявената смелост членовете на клуба „Live to ride” са отличени и със специално изработена статуетка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина