АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораИмоти в ПловдивКултураМоите отговориНовиниОбщина Пловдив

Части от сграда на Агората в оградения имот на ул.“Гладстон“ в Пловдив

Парцелът, който осъдената за събаряне на паметник на културата на същата улица бизнес дамата Вероника Иванова огради, е със статут на групов археологически паметник

Част от северозападния ъгъл на сграда от градския площад – Агора на древен Филипопол и мраморен архитектурен елемент, представляващ страница на врата са открити в парцела на централния пловдивски площад, заграден наскоро със строителна оградни пана. Това става ясно от протокол за извършени спасителни археологически проучвания в имота на бизнес дамата Вероника Иванова, която се прочу със събарянето на къщата – паметник на културата на Куцоглу, проектирана от арх. Йосиф Шнитер на ул. „Гладстон“ № 12.

Вероника, съборила къщата на Куцоглу, вече е с обвинение

Както медията ни първа съобщи Вероника Иванова е придобила нов имот на пл. Централен и по всичко личи, че възнамерява да строи върху археологията. Журналистическото ни разследване показа, че Липсват документи за имота и намеренията спрямо него в институциите в Пловдив.

В НИНК има документ от 2021 г., когато със заповед на министъра на културата е назначена експертна комисия с цел „Приемане на проведени спасителни археологически проучвания – разкопки в имота на ул. „Гладстон“ № 6”, които са били извършени от арх. Мая Мартинова. От протокола става ясно, че въпросната комисия е приела извършените спасителни археологически проучвания и дава становище, че освобождава терена за реализиране на инвестиционен проект при изпълняване на изисквания:

„… разкритите структури да бъдат консервирани чрез засипване под наблюдение на археолозите-проучватели, тъй като те представляват част от северозападния ъгъл на сграда от градския площад (Агора) и нямат експозиционна стойност към момента; откритият мраморен архитектурен елемент – страница на врата да бъде съхранен и експониран в лапидарна или музейна среда; всички нови изкопни работи в имота да бъдат под наблюдение на археолозите проучватели; бъдещият инвестиционен проект да бъде представен за съгласуване в НИНКН/ МК, като трябва да е съобразен с разкритите структури и те да не бъдат засягани…“

Към днешна дата в НИНКН няма внесени за съгласуване каквито и да било проекти за инвестиционни намерения от новия собственик на терена Вероника Иванова, каквито са изискванията на закона, разбра още репортерът ни.

Статут на имота на ул. „Гладстон“ 6

Имотът се намира в обхвата на защитена територия със статут на групов археологически паметник на културата в Историческа зона „Филипопол–Тримонциум–Пловдив”.

Къща в Стария град се срути – СНИМКИ

Проучването ни показа още, че предишните собственици на имота са правели няколко опита за получаване на скица-виза от Община Пловдив, но без резултат.

Истината за самосрутилата се къща в Стария град

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

    1. Аристократизмът на вероните досега пасваше идеално на аристократите появили се у нас през 90-те, първо с анцузи и дебели синджири на вратовете, после с лилави костюми, а накрая и като уважавани бизнесмени и политици. Оцелелите де.

  1. Точно за Васил Куцоглу става дума. Чиято къща проектирана от Йосиф Шнитер Вероника събори, за да вдигне сега един фалшификат на мястото ѝ, по проект на арх. Пройкова. А с Кудоглу е свързана друга сграда на площада, съборена от арх. Желязко Стойков при разширението на Пощата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина