АктуалноБизнесБългарияЗабравеният градИзбор на редактораНовиниРазследване

Истината за самосрутилата се къща в Стария град

Тромави процедури – това е причината необитаемата къща на улица „Васил Кънчев“ №2 в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ да се самосрути. До тези изводи се стигна, след като репортерът ни разговаря с част от собствениците на сградата в годините назад.

Както ви съобщихме в сряда Къща в Стария град се срути и като по чудо инцидентът се размина без пострадали хора. Броени минути след първоначалното срутване и публикуването на новината от Пожарната оградиха района около нея.

От Общината заявиха, че са дали предписания за събаряне на сградата още преди 4 години и никой от собствениците не бил си мръднал пръста, като междувременно имот претърпял продажба и сега издирлавали новия му притежател.

От Сдружението на жителите на Стария град обявиха, че последният сигнал, който са подали по казуса до Община Пловдив и зам.-кмета по строителство е от преди 10-тина дни, когато тя е изглеждала така.

Ето и самият сигнал:

„Уважаеми господин Тошо Пашов,

Този сигнал е след проведена среща на 13.03.2024 между членове на управителния съвет на гражданско сдружение „Живея в Старинен Пловдив“ с кмета на гр. Пловдив г-н Констадин Димитров и заместник-кмет, г-н Пламен Панов.

Едри парчета мазилка и керeмиди редовно се откъртват от сграда на улица „Васил Кънчев“ №2 в АИР „Старинен Пловдив“.

Състоянието на постройката е опасно както за преминаващите по улицата, така и за близките сгради.
За щастие все още пострадали няма, но може би е въпрос на време, ако не се предприемат действия.

Къщата е в плачевно състояние и е застрашена от срутване, както е видно от приложените снимки, под номерация: сграда 1, 2 и 3.

Моля Ви в кратки срокове да се свика процедура с комисия по ЗУТ и моля да бъда уведомен за резултатите от нея.

С уважение,
Д-р Хайк Гарабедян“

Междувременно в различни медии се появиха твърдения, че къщата е порадена от дружество „Пълдинтур Инвест“, в което и Община Пловдив има дял. Това обаче не отговаря на истината.

Журналистическо разследване на Под тепето установи, че доперди по-малко от 10 години имотът е бил притежание на множество наследници. Между тях дълги години е царяло неразбирателство, докато не минава съдебна процедура по делба и се стига до продажба на къщата и част от земята под нея на пловдивски бизнесмен.

Предпоследният собественик разказа пред медията, че е купил въпросния имот не от съдия изпълнител, както се твърди в някои публикации, а от 11 души – наследници на живели там от няколко поколения хора.

По отношение на разпорстранения от Община Пловдив Констативен протокол с предписания от Междуведомствената комисия, той разказа, че лично е иницирал свикването ѝ. Нещо повече – не само на тази комисия, но и на още две. И трите проверки са единодушни – къщата не може да се реставрира и трябва да се бутне.

За разлика от меко казано „спорния метод“, нар. „План за безопасност и здраве“, който множество инвеститори под тепетата ползват през последната година-две за затриване на архитектурни паметници, той решава да извърви цялата процедура, още повече, че вече е реставрирал подобни сгради.

Да, ама не – години наред се борил с пречките, които изниквали постоянно, тромавата процедура и факта, че една малка част от парцела на имота е в съсобственост с Община Пловдив. По време на над 3-годишното ходене по мъките, както той го определи, чукал на много врати: Община, Археологически музей, НИНКН и т.н.

„Никой не дава заповед, че трябва да я бутнеш. Дават само предписания и стъпки как да стигнеш до бутане, но точно там е проблемът. Комисията, която заседава за издаване на заповед за събаряне, ако въоще стигнеш до нея, заседава с периодичността на преминаване на Халеевата комета“, разказа бизнесменът.

Той е категоричен, че в случая с този имот казусът е УПИ-то – в него има и общинска и частна собственост. Не получил отговор от общината на предложението да изкупи нейната част от парцела, която е приблизително 1/10.

След всичко това му „писнало“ и продал имота на млад мъж от София през 2021-ма година, като му разказал за всичките си перипетии.

Новият собственик бил ентусиазиран да проходи отново цялата процедура.

Какво се случило с неговото желание – очаквайте продължение по темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. най- мързеливата сган са по институции и учреждемния, кметства и общини - размиване на носенето на отговорност - царете сте на това! каза:

    клатикраката издали предписания,,,и после 4 години не ви интересуваше дали са го изпълнили…всичкото ви е такова- фейк , лапачи на народни пари сте

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина