Вероника, съборила къщата на Куцоглу, вече е с обвинение

Актуално Забравеният град Новини Под ножа

Ще отговаря за унищожаването на сградата на Йозеф Шнитер, знаейки, че извършва закононарушение

Застрашават я до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева

Срещу 54-годишната Вероника И. вече има бвинение за събирането на сградата на Йозеф Шнитер на улица „Гладстон” 12. То е повдигнато от Окръжна прокуратура – Пловдив за организиране на строителна дейност в защитена територия на жилищна сграда в качеството ѝ на пълномощник на дружеството, стопанисващо имота.

Къщата на Куцоглу бе съборена на 5 юни миналата година, като организираната дейност е била противозаконна, съобщават от Прокуратурата. Деянието е извършено в защитена територия в режим на опазване на културното наследство. Сградата на ул. „Гладстон“ №12 е имала статут и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно е попадала в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“.

Според държавното обвинение Вероника И. е знаела, че дейността се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство, което е престъпление по чл. 277а ал. 6 вр. ал. 4 от Наказателния кодекс.

Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 000 лева, като същата е потвърдена от съда.

По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Вероника И., е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

Споделете ни във:

4 коментара за “Вероника, съборила къщата на Куцоглу, вече е с обвинение

  1. Прах в очите на хората. Това бе ясно на всеки, че се задава…и на метри от общината. Предполагам няма да бъде задължена да я възстанови или ако да, то ще вградят уж старинна фасада в блокче от стъкло….демек едно нищо. Нямат интерес във властта да опазват ценностите, но за парички и бетон…да. Жалко…както и сградата до Партийния дом, бутната от собственичката на ,,Лекси” май, така и тази ще останат само в спомените, на картинка. Което ми напомня да питам защо бутната до Партийния дом не е възстановена вече поредна година? Май властта няма интерес да направи нещо, но да забрави е добра.

  2. Неадекватно малко наказание за такова престъпление. Всеки нарушител ще намери някой “бушон” да поеме отговорност и после пак да си прави каквото си е решил.

  3. Ха-ха, Вероника виновна. Всички знаят, че това са пещерняците, на които случайно преместиха там пързалката(под прозорците на хората), а пък преди това пак случайно махнаха цветарниците, бутнаха дори скоро ремонтираната тоалетна, отрязаха част от Градината. Между тези случайности няма никаква връзка, още по-малко пък с кмета.

  4. Никой не може да ме убеди, че къщата на Шнитер не е съборена нарочно, за да се изгради грубо подобие със съвременни материали и конструкция, което е много, много по-лесно отколкото да се мъчат да опазват оригиналните фасади. И проектът е спекулативен от самото начало, къщата беше планирано да стане двойно по-голяма. Не за пръв път и “пазителката” на културните ценности Пройкова влиза в подобни схеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.