АктуалноБизнесБългарияГласовеГрадътНовиниРазследване

Бизнесът пропищя: Още по-високи сметки за ток

Новите сметки за ток, които получи бизнеса за октомври, са още по-високи от септемврийските, които бяха шокови. Изненадата е огромна, тъй като през изминалия месец имаше спад на цената на електроенергията на борсата, температурите бяха почти летни, а потреблението в пъти по-ниско, към това се прибавят и поевтиняването на газа в Европа и по света, плюс прословутите компенсации.

На този фон ЕВН разпрати фактури с баснословни суми, а през това време политиците продължават да обикалят телевизионните студия и да лъжат, че държавата компенсира всичко над 250 лева, негодуват предприемачи от Пловдив.

Положението е нетърпимо, категорични са собственици на малки и средни бизнеси, които са на ръба на оцеляването.

Компенсацията през септември беше 485.50 лв. за мегават, а ЕВН фактурира тока по дневни тарифи 978 лв. за мегаватчас. При това положение цената за нас беше 490 лв, а не обещаните 250 лв/мвтч.

Компенсацията в октомврийските сметки за ток пада драстично до 152.8 лв. за мегават при фактурирана цена от ЕВН около 917 лв. мвтч за дневна тарифа. Плащаме 760 лв. при обявени компенсации над 250 лв. Какво става, питат потребителите?

Непрестанно следим ситуацията с енергията, за да можем да си направим някакъв разчет. След септември пазарите се успокоиха цената на енергията падна и се стабилизира, очаквахме облекчение в сметките“ , алармира пред Под тепето бизнесмен, чиято фактура от близо 3000 лева през септември е над 4000 за октомври при половин мегават по-ниско потребление.

При средна цена на базов товар на БНЕБ, пазарен сегмент „Ден напред“ през септември от 735.50 лв./MWh, ЕВН им фактурира дневната тарифа на 97 стотинки, а при средна цена на базов товар на БНЕБ, пазарен сегмент „Ден напред“ през октомври, с близо 40 на 100 по ниска – 402,80 лв./MWh – ЕВН фактурира консумираната енергия през деня на почти предишната стойност- 91 стотинки.

От тук става видно, че цената, на която фактурира компанията, въпреки драстичната разлика на борсата, е почти идентична и за двата разглеждани месеца, като в същото време компенсацията е 4 пъти по-малка, тъй като се изчислява на база „средна цена на базов товар на БНЕБ, пазарен сегмент „Ден напред“ и се определя от Фонд „Сигурност на Електроенергийната Система“.

Защо плащаме по 750 лева на мегават, вместо 250? – това е въпросът, на който всички предприемачи искат да получат отговор.

Като горецитираната цена е след приспаднати всички компенсации, без такси и ДДС.

Картината с плащанията става още по-тъмна, след като от този месец доставчикът започна да фактурира и авансови плащания на база 50% от последната фактура, върху които бизнесът също дължи ДДС на държавата.

Нито световните борси, нито спадовете в цените, нито топлото време, нито по-ниското потребление…, нищо не е в състояние да накара ЕВН и сродните нему да спрат да тълкуват йезуитски наредби, тарифи, скали и договори, всеки път в ущърб на бизнеса, категорични са от няколко съсловни организации в Пловдив.

Предприемачите са готови на протестни действия, ако спешно не се намесят Антимонополната комисия, КЗК и правителството. Още повече, че за последната година ЕВН няколко пъти промени едностранно условията по договорите, като всеки път промените са в ущърб на бизнеса.

Това е извиване на ръцете, което ни води към смърт и нищо не можем да направим, заявяват те.

Хората не знаят как ще изкарат зимата и какво да очакват от тук нататък.

Зададохме гореописаните въпроси към ЕВН, но все още очакваме отговор!

Снимка: архив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина