АктуалноГрадътИзбор на редактораКварталиКултураМненияНовиниОбщина ПловдивСпорт

Без нови големи обекти в Пловдив тази година

630 милиона лева е рамката на временния бюджет на общината за 2023г., който ще бъде внесен за гласуване на следващата сесия на местния парламент другата седмица. Той ще е актуален до приемане на държавния бюджет, ако това се случи в следващото Народно събрание след 2 април. До тогава администрацията ще работи с разчет, в който не се планира старт на нито един нов обект.

Капиталовата програма за инфраструктурни обекти, оборудване, отчуждаване на имоти и закупуването на дълготрайни материални активи е 252 млн. лева.

“ От тях 93 млн. лева са европейски проекти, които се изпълняват. 71 млн. лева са от собствени приходи и целево финансиране, а още 25 млн. лева са неразплатените дейности от 2022 година. 56 млн. лева са от заемите, а 10 млн. лева държавна субсидия. От тези средства планираните за ремонти и отчуждавания са 86 милиона лева. Много от тях вървят в момента, други са завършени, но все още не са разплатени.

За спортни обекти са отделени 70 милиона лева- двата стадиона, плувен комплекс Младост, спортния център край Езиковите гимназии, залите за баскетбол и волейбол в Западен, завършването на зала „Дунав“ и откупуването на спортна зала „Строител“ с 2,4 милиона лева в тази бюджетна година. На този фон пари културна инфраструктура няма предвидени- Космос, бившата сграда на БНБ, както и Античен форум Изток-Юг, за който има изготвен и одобрен проект.

Общинско предприятие „Чистота“ ще разполага с бюджет от 35 милиона, а „Градини и паркове“ с 13 милиона. Свежи пари за районите няма предвидени.

Над 4 милиона лева са заложени за надграждането на системата на Индра в градския транспорт. Обществената поръчка за това вече е отворена и процедурата върви, като от общината се надяват да се явят повече кандидати. Средства за издръжката на новото общинско дружество за транспорт „Екобус“ също са планирани- 180 хиляди лева, като към тях влизат и парите за проектната документация. От администрацията вече са разработили пробна линия 103, която да стартира от Тракия, да минава през моста на Адата и да завършва на езиковите гимназии. Тя може да стане факт, едва когато дружеството реално заработи, а това може да стане само след отваряне на подходящи за целта европейски програми.

„Да, нови обекти няма. Но светът се тресе от финансова криза, а ние близо 2 години нямаме редовно правителство“, обясни днес кметът Здравко Димитров.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Е защо се учудвате ? На кого му трябва култура ? На Бойко културния ли, на тоя тука спортиста ли или на заспалите културни дейци. А следващия кандидат ще е един друг спортист. Честито и приятни сънища.

  2. 0 лева за културна инфраструктура в Пловдив = срам за европейската столица на културата!
    Кой е следващият кандидат за кмет на Пловдив? Ако в проекто-бюджета му няма пари за културна инфраструктура = 0 гласа!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина