АктуалноЗабравеният градЗелен градНовини

Архивите разказват: Розариума – какво е имало на терена преди

Любимо място на пловдивчани като aлтернатива на Гребния канал и извънградския туризъм

Същинското строителство на природен парк „Отдих и култура“, често наричан „белите дробове“ на Пловдив, стартирало през пролетта на 1960 г. Тогава били оформени подстъпите към парка, а 4 години по-късно към площта му се включил и терена на някогашния държавен разсадник ( сега там е Розариумът). Начертан бил грандиозният план за парк на народите, който предвиждал засаждането на екзотични растения от различни континенти. Оформени били първите части.

Проектите от 70-те години на миналия век предвиждали още изграждането на летен театър, тракийско селище, старобългарска крепост, виенско колело, делфинариум, лятна читалня, лятна дискотека. За всичко това обаче, средства не достигнали и едва през 1975 г. се заговорило за нов уникален обект.

През март същата година на терена на някогашния Държавен разсадник започнало изграждането на огромен розариум, като намеренията били там да се засадят над 700 000 рози. Парите, за съжаление, отново не достигнали и всичко потънало в бюрократични промени и поредни инстанции.

Кметът на Западен за анархията в Розариума: Няма да го допуснем повече, ще бъдем безкомпромисни!

Дълго време след това районът бе потънал в бурени и храсти и непроходим дори и за разходка , докато през 2017 г не бе обявено облагородяването на парка в най-зеления район на Пловдив – „Западен“.  На мястото бяха изградени волейболно игрище с естествена тревна настилка, 5 беседки за почивка, 2 барбекюта, 10 дървени масички с пейки, които могат да се ползват за пикници.

Кучешката площадка също бе реновирана, а в подстъпа към парка има и джобове за паркиране. Такива са налични и по протежението на бул Шести септември след спортното училище.

Към днешна дата парк Розариум е предпочитан в квартала, тъй като е доста по-спокоен от Гребната база, която особено през уикендите се пълни с народ. На разположение на посетителите са разнообразни уреди за игра на деца в най-различна възраст. Пътечките из гората са особено приятни в по-топлите месеци за градски туризъм, а по стъпките ви ще чуруликат птички. Не е токова голям като Лаута, но е прекрасно кътче и със сигурност има своето място сред парковете на Града под тепетата.

Цялата околност създава чувството сякаш не си във втория по големина град в България и е отлична възможност за игри на открито, пикник, спорт и разходка, а за пловдивчани и гостите на града остава да му се наслаждават и да го пазят.

Снимка на корицата: МАРИЯ костадинова/ fb

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина