АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Архивите разказват: Домът на партията – най-високата сграда в центъра на Пловдив

Партийният дом на площад „Централен“ 1 бил вдъхновен от небостъргача „Сигрем Билдинг“ в Ню Йорк

54-годишното здание е първата постройка в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова конструкция

Соц „небостъргачът“, върху парцел в сърцето на втория по големина град у нас, с площ 3241 кв. м., отдавна боде очите на част от гражданското общество.

Най-високата сграда в центъра на Пловдив тази седмица отново влезе в полезрението с новината, че ще става паметник на културата и предизвика поредната полемика за съдбата ѝ.

10 причини да се премахне Партийният дом

Понастоящем там е съсредоточена най-голямата част от администрацията на Община Пловдив. Билдингът, известен от близкото минало, като „Партиен дом, е една от забележителните сгради в града.

Архивите разказват, че високата постройка е проектирана през 1965-1966 г. в Проектантска организация  гр. Пловдив с проектанти известните български архитекти – арх. Владимир Рангелов, арх. Любомир Бонев, арх. Милчо Сапунджиев, арх. Георги Караянев, арх. Колю Колев. Консултант на проектантския колектив и бил проф. арх. Станчо Белковски. Проектанти на част „конструкции“ са: инж. Любен Софкаров – високо тяло и инж. Драго Алексиев – ниско тяло.

За откриването идва лично другарят Тодор Живков

Домът на партията – майка е въведен експлоатация през април 1969 г. Новаторска и уникално за страната ни е и покривната фалтова конструкция на Концертна зала, сочат данни от Камарата на архитектите. Всичко е изградено без компромиси във вида и качеството на материалите.

Партийният дом е пример за модерно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое. Това архитектурно течение е с произход от германския „Баухаус“ и западноевропейския „Интернационален стил“ и се превръща в изключително приемлив модел за редица културни, образователни институции и големи корпорации, като например небостъргачът „Сигрем Билдинг“ в Ню Йорк.

Небостъргачът на номер 375 на „Парк авеню“ е завършен десетина години по-рано – през 1958 г. Според архитекти двете сгради си приличали едно към едно.

Зданието в центъра на Пловдив е много здраво и трудно ще бъде съборено, пише в експертно заключение на КАБ, по повод дебатите за премахването му пред години.

Сградата зад Океана е на 38 етажа, а тази в града под тепетата само на 12.

На 9-ия етаж още отекват стъпките на първите секретари на Окръжния комитет на БКП – другарката Дража Вълчева, другаря Иван Панев и другаря Пантелей Пачов. Градските легенди мълвят, че на това ниво те са се ширили в огромен кабинет, със заседателна зала и лична стая за отдих.

Други легенди апокрифно нашепват какво е открито под мастоданта по време на неговото строителство и нищо от тези културно-исторически артефакти не е видяло бял свят. Според постулата за „върховенството на Партията“, никаква археология не е била по-важна от този градски символ на БКП.

Заради натовареното с политически емоции старо име на соц небостъргача на централния площад от КАБ не веднъж са декларирали, че сградите не са политически субекти.

„Те са архитектурни свидетелства на стила и духа на времето, в което са изградени и наше задължение е да ги опазим„, категорични са от гилдията на архитектите.

В момента 12-етажната постройка е населена с общински и държавни служби, а според последното решение на ЕСУТ би могла да се разшири, за да поеме и Дом на операта.

Още по темата може да прочетете в статията 5 знакови соц сгради.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Дали ще се намери и стая за молитва за миряните изповядващи шиитската традиция на изляма, аз ще даря килимите по волята на Всевишният Алах!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина