АктуалноБългарияГласовеГрадътИзпод тепетоКултураНовини

Акция „Палене снимките на Путин от изложбата на Джумаята“

Фотожурналистите отвръщат на нападките с дискусия по повод закриването на изложбата „20 години БГ Прес Фото“ в Пловдив

С писмо до пловдивските медии Цветан Томчев, организатор на изложбата „20 години БГ Прес Фото“ в Пловдив, фотожурналист и преподавател по фотография в НПГПФ и НБУ кани колегите журналисти от града под тепетата „на палене на снимките с Владимир Путин“.

Припомняме, че документалната фотоизложба бе открита на 11 октомври на Римския стадион.

Да се срещнем на Джумаята в 12 часа в събота и да подпалим заедно снимките на Путин, с разговор на тема „Дали вече има фотожурналистика в България“. Пишещите журналисти интересуват ли се от работата на фотожурналистите и ценят ли я вече? Познават ли днешните журналисти най-добрите фотографи на България от Пловдив?“ – пише в поканата.  

Емоционалното писмо на колегата завършва с послепис: „Идеята с паленето на снимките на Путин се роди от материал в пловдивска медия, че те били възмутили стотиците туристи и гражданите, и че за тях няма място във фотографска изложба в центъра на Пловдив. Така, че давайте да палим заедно!“

Последните редове навяват на мисълта, че колегата, по всяка вероятност не е чел цялата статия Туристи: Защо Путин е в центъра на Пловдив?, а е запознат само със заглавието и коментарите в социалните мрежи, които тя предизвика. В самия ѝ край изрично сме подчертали ролята и мисията на фондация Фондация „БГ Прес Фото“, която е организатор на изложбата.

Не е случаен и факта, че до този момент не сме коментирали липсата на таблата с кадри на няколко емблематични имена на пловдивски фотожурналисти, които също са изписани като участници. Това е жест на уважени към хората от професията и организаторите на експозицията!

Поканата на Цветан Томчев съдържа редица резонни въпроси, които неизменно се нуждаят от отговори на глобално, общочовешко, национално, икономическо, социално и т.н. ниво.

По мнението на репортера ни, работил по темата, въпросите на г-н Томчев са грешно адресирани към колегите репортери, новинари и журналисти.

Ето и останалата част от тях:

Има ли вече смисъл от професията на фотожурналистите или телефонната журналистика уби фотографите? 

Какво представлява журналистическа фотография днес?

Какво трябва и какво не трябва да показват фотожурналистите в снимките си? 

П.П. В петък вечер лицата на Соломон Паси и Владимир Путин на заглавното пано бяха надраскани с черен маркер.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Да, снимката е историческа, но след като провокира в сегашния момент негативно обществото, мястото й не е на изложбата. Беше трогателно да видя как дама се опитваше с кърпичка да премахне черното петно върху лика на руския Хитлер.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина