АктуалноВластГласовеГрадътНовиниОбщина Пловдив

Адв. Веселина Александрова: В момента Пловдив и Панаира са заложници на кмета

Кметът на Пловдив Здравко Димитров незабавно да поиска спиране вписването на увеличението на капитала на „Пълдин Туринвест“ чрез апорта на варненските акции от Панаира. За това настояват от „Демократична България“ Пловдив в писмо до кмета и до Правната и Стопанската дирекция на община Пловдив. Писмото е изпратено в понеделник, с изричното уточнение, че срокът за оспорване на вписването в Търговския регистър изтича днес.

„Настояваме за защита на обществения интерес, накърнен с решения, взети на Извънредно общо събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ от 9 януари. Община Пловдив е акционер в дружеството и е от изключителна важност кметът да изпълни добросъвестно задълженията си по отношение оспорване увеличаването на капитала на „Пълдин Туринвест“. Това означава кметът Димитров не само да поиска отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите, взети на 9 януари, но и веднага да поиска съдът да постанови спиране на вписването на увеличението, заявено в понеделник сутрин пред Търговския регистър от Георги Гергов“, поясни юристът.

Пропуск своевременно да се поиска спиране на вписването не би могъл да се тълкува по друг начин освен умишлено, категорични са съветниците от групата на „Демократична България“ в местния парламент.

Адв. Александрова напомни, че само преди месец и половина при същите обстоятелства кметът на Пловдив основателно поиска от съда спиране вписване на увеличението на капитала в дружеството и това искане беше удовлетворено.

Срокът, в който кметът на Пловдив трябва да действа светкавично, е само 1 ден и той изтича днес!

„В контекста на досегашните действия на ГЕРБ по темата Панаира, заподозряхме, че кметът Здравко Димитров може да „забрави“ да поиска от съда спиране на вписването в Търговския регистър на апорта на варненските акции от Панаира и затова дойдохме на място да му го напомним“, заяви пред вратите на администрацията тази сутрин председателят на групата съветници от ДБ.

Цялата група дойде на пл.“Стефан Стамболов“1 по този повод. Какво се случи там ви показахме на живо.

Съветници търсят кмета в общината за Панаира. Няма го – ВИДЕО

Адв. Алекснадрова поясни подробно каква трябва да бъде процедурата.

Оспорването на решенията в дружеството на Гергов Пълдин Туринвест включва две паралелни действия, които кметът трябва да извърши:

1/ подаване на искова молба до съда, за да каже съдът законосъобразно ли е решението на акционерите и

2/ искане до съда да постанови спиране на вписването в Търговския регистър на оспорваното решение на акционерите, докато стане ясно законосъобразно ли е то или не.

„В момента Пловдив и Панаира са заложници на кмета, защото никой друг освен него не може да поиска от съда спиране на вписването в Търговския регистър. Затова и отговорността е само негова“, коментира тя и допълни:

„Ако кметът си мисли, че може да “пропусне” да поиска спирането на вписването и после да си „измие“ ръцете с решението на Об С, нека обърна внимание на следното:

Решението на Общинския съвет възлага на кмета това, което законът така или иначе му е възложил – да представлява Община Пловдив пред съда. Нито решението на Об С, нито законът трябва да изреждат всички конкретни действия, свързани с това да се изпълни волята на Общинския съвет.

В крайна сметка той има да свърши две простички неща – да оспори решението на Общото събрание и да поиска спиране на вписването на това решение в Търговския регистър, защото иначе самото оспорване губи смисъл. Срокът за искането да се спре вписването в Търговския регистър ИЗТИЧА ДНЕС, г-н Здравко Димитров!

И въпреки че не е изрично записано в решението на Общински съвет, да не пропуснете да подпишете исковата молба.

Ако не се поиска спиране на вписването до произнасянето на съда по взетите от акционерите решения, се рискува то да бъде извършено и намалението на дела на Община Пловдив в капитала на дружеството да стане факт.“

Казусът с панаира коментира и Трайчо Трайков:

Ако бъде вписано в търговския регистър решението за увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“, това ще е абсолютният край на славната история на Пловдивския панаир – или в най-добрия случай, финалната фаза на подаряването му без пари, започнало през 2007 г. Не знам с каква съвест и с какво сърце за това помогнаха кметове и мнозинства в общински съвети в Пловдив и Варна, както и ресорни министри и заместник министри. Фактът, че бях единственият представител на изпълнителната власт (заедно с тогавашния ми заместник министър), който някога се опита да спаси панаира и дори постигнах успех, докато бях на поста е някаква утеха, но само за мен. Панаирът е може би най-значимият обществен актив, който си заминава по този начин, но има още куп примери като къпалнята Мария Луиза, Летният театър и много, много други.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина