АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураМнения

30 събития на 18 локации в откриващия уикенд на Европейска столица на културата 2019

Всички форми на изкуството, ЗАЕДНО, са включени в тридневната програма

Иво Дернев

Музика, театър, кино. Изложби, работилници, пърформанси. Изобразително изкуство, фотография, занаяти. Фойерверки, невиждано огнено шоу, брас парад. Радичков, Кольо Карамфилов, Кудоглу. Тютюн, танго, танци. Всички форми на изкуството, ЗАЕДНО, са включени в тридневната програма за откриването на Европейска столица на културата от 11 до 13 януари. На 18 локации в различни точки на града, по различно време в петък, събота и неделя, ще се случат близо 30 събития. Програмата е  събрана в специално изработена за дългоочаквания уикенд книжка, която вече се разпространява безплатно из града. Над 200 хиляди бройки от нея бъдат отпечатани и разпространени дори по домашните пощи на пловдивчани, съобщи днес артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. Организаторите на програмата по откриването на ЕСК и партньорите им от почти всички градски културни институции ЗАЕДНО представиха акцентите от тридневния афиш.

В старта на Европейска столица на културата 2019 се включат театърът, операта, Народна библиотека „Иван Вазов”, Дружеството на пловдивските художници, Градска художествена галерия, ОИ „Старинен Пловдив”, Lucky Дом на киното, Етнографският, Природонаучният и Историческият музеи, Домът на културата, пловдивските читалища, Капана Фест, Театърът на огъня и мим-формация „Жар театър”, Музейко.

ЗАЕДНО сме и на откриващия уикенд. Събитията ще се случват по оста Тютюнев град, Главна улица, Капана. Те са подбрани така, че да задоволят всички видове публики. Всеки може да намери мястото си в програмата, каза Светлана Кюумджиева. Освен церемонията по откриването, някои от основните акценти са двете специални изложби- „Дим. Истории за Тютюна” в СКЛАД, която се открива на 11 януари, и „Изкуството на свободата” с оригинални фрагменти от Берлинската стена, които ще бъдат изложени на Главната на 12 януари.

В откриващия уикенд Пловдив ще посрещне и пратеници от Матера- паралелна столица на културата през 2019-та. Духов оркестър „Д`амброзио” от италианския град ще поведе публиката от кметството към гигантската сцена, на която на 12 януари ще се състои официалната церемония по началото на ЕСК 2019. В Пловдив ще гостува и Музейко с пътуващата изложба „Еврика!”, която ще посрещне малки и големи в Историческия музейна 13 януари. Основната част от музикалната програма ще се случва на открита сцена Ядрото в Капана и през трите дни. А на 13-ти Държавна опера- Пловдив ще представи премиерно танго операта „Мария от Буенос Айрес” на режисьора Веселка Кунчева. Специално място в афиша е отделено на двама големи творци- Йордан Радичков и Кольо Карамфилов. Януари ще е месецът на Радичков в Пловдив, като от 13-ти до края на месеца къща Мексиканска графика в Стария град ще приеме единствената по рода си изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на големия писател. Над 80 работи на Кольо Карамфилов пък ще бъдат подредени в Градската художествена галерия в проекта „Необозримо за Кольо К.”. 13-ти януари е посветен на най-малките. В неделния ден ще е детското откриване на ЕСК 2019.

Впечатлен съм от това, което е подготвено от Фондация „Пловдив 2019”. Бил съм на откриването на пет европейски столици на културата, но това, което ще се случи в Пловдив, е наистина впечатляващо. Гордея се с тази програма, каза Валери Кьорлински от Драматичен театър- Пловдив, който ще представи на 11 януари „Евридика в подземния свят” със симултантен превод за чуждите гости.

Горд съм, че ще бъдем ЗАЕДНО още на откриването. Така ще бъде през цялата година, каза директорът на библиотека „Иван Вазов”Димитър Минев, който изброи всички събития и изложби, които ще се случат в културната институция в трите дни на откриването.

Куп събития са подготвили и от ОИ „Старинен Пловдив”, като повечето от тях ще се случат в Балабановата къща и къща- музей „Златю Бояджиев”.

Специална изненада подготвят Театърът на огъня и мим-формация „Жар театър”, които в партньорство ще „запалят” пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Ще видите най-мащабния огнен спектакъл, правен някога в България, с участието на над 20 артиста. Фонтаните ще се превърнат в огнена сцена след 21 часа на 12 декември в продължение на 40 минути. Ще сгреем онези, които са премръзнали пред голямата сцена по време на церемонията по откриването, обявиха огнените артисти.

На финал от Фондация „Пловдив 2019” отбелязаха, че за откриването на Европейска столица на културата в Пловдив се очакват много високи гости от цяла Европа, които ще останат под тепетата и трите дни и ще следват събитията от програмата.

Очаквайте подробности

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина