АктуалноНовиниСъдТемида

20-годишният Андон, който уби четирима души край Скутаре, остава в ареста

Младият мъж плака в залата, но и подремна (ВИДЕО)

Тепърва ще се изяснява дали шофьорската му книжка от Кипър е законна

За последния месец Андон има две нарушения на ЗДвП

Стоянка Кънева

20-годишният Андон Огнянов, който причини жестоката катастрофа с четири жертви край Скутаре на 27 март, остава в ареста. Това реши преди минути Окръжен съд-Пловдив.

При разглеждането на мярката му днес след обяд обвиняемият бе доведен от Съдебна охрана по пижама и с патерици.

Още с изправянето си пред съдия Петко Минев Андон Огнянов се разплака. Дадоха му стол заради гипсирания ляв крак. По време на пледоариите младият мъж ту дишаше тежко, ту хлипаше, но на моменти се унасяше и подремваше за няколко секунди.

Припомняме, че той е привлечен като обвиняем за причинено тежко ПТП на ж.п. прелез. При фаталния удар загинаха баща, син, чичо и племенник от кирковското село Брегово и джебелското Ридино, област Кърджали. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че  на 27-и март т.г. на път II -56, км 94+150 м, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил БМВ, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице, а именно на намиралите се в насрещно движещия се по същото време „Сеат Толедо“ М. М., С. С., С. С. и М. С., престъпление по чл. 343 ал.3 пр. 5 б. Б, пр. 1-во, вр. с ал.1 б. „В“ вр. чл. 342 ал.1 пр. 3-то.

За това престъпление законът предвижда до 15 години затвор.

Защитата представи ТЕЛК-ово решение за 100% инвалидност на бащата на Андон, като мотив за по-лека мярка. Адвокат Трайко Иванов изтъкна чистото съдебно минало на клиента си, фактът, че е трудово ангажиран – работи като заварчик в завод, нуждата му от психиатрична помощ заради преживения шок и дори намекна, че може да посегне на живота си. По думите му, всеки може да бъде на мястото на подзащитния му – „на този ж.п. прелез, който е инженерингова грешка.

„Има изключително голяма степен на съпричиняване от страна на пострадалите. Според свидетелските показания те са карали на дълги светлини и не са реагирали на сигнала да минат на къси,“ заяви адв. Иванов и допълни, че сеата, в който са били загиналите също е влязъл с висока скорост в завоя.

„Той едвам върви. Как ще се укрие?!“ – попита защитникът и поиска по-лека мярка, като домашен арест.

Прокуратурата настоя за арест, аргументирайки се с тежестта на престъплението, високата степен на обществена опасност и възможността Андон да се укрие.

Съдът излезе в 20-минутно съвещание, а близките на обвиняемия се разплакаха, докато го извеждаха от залата.

В мотивите си за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение съдия Минев изтъкна фактът, че тепърва предстои да бъде направена автотехническа експертиза, която да установи механизма на самото произшествие и скоростта, с която са се движели двете коли. Въпреки това, от събраните по делото доказателства и разпити на свидетели може да се направи обосновано предположение, че именно Огнянов е автор на деянието.

„Имайки предвид високата обществена опасност на извършеното деяние, задържане под стража е единствената адекватна мярка, която съдът може да наложи“, каза Минев. Той допълни, че деянието е извършено по непредпазливост, но е налице фактът, че Огнянов е отнел живота на 4-ма души, за което го застрашава затвор от 3 до 15 години.

Безспорна е инвалидността на бащата на Андон, но за него могат да се грижат и други роднини, като тези, които са в съдебна зала, допълни съдията. Той взе предвид, че Андон  Огнянов е системен нарушител на ЗДвП – има три акта за две години, от които единият е за превишаване на скоростта с повече от 30 – 40 км над разрешената. Другите два акта са от последния месец и половина.

Здравословното състояние на обвиняемия не е пречка той да пребивава в ареста, смята съда и няма пречка във всеки един момент да бъде заведен в болнично заведение и да му се окаже помощ.

Припомняме, че мъжът е с фрактура на левия крак, травма на дясна ръка и рани по лицето и ръцете. Оказана му е необходимата медицинска помощ и вече е изписан от болницата.

Андон помоли съда за домашен арест и каза, че много съжалява за случилото се.

Съдът прие, че при мярка, различна от задържане под стража, е налице опасност Андон Огнянов да се укрие. Обвиняемият трайно е живял в Кипър. За престъплението, в което е обвинен, НК предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Това е достатъчен мотив за укриването му, въпреки наличието на чисто съдебно минало, трудова ангажираност и наличието на родител, който се нуждае от грижи. Съдът намери още, че е налице опасност да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. При настоящето престъпление обвиняемият е причинил изключително тежък престъпен резултат, причинена е смъртта на четирима души.

Предвид ранния етап от разследването, предстои органите от досъдебното производство да установят начина и реда, по които е издадено свидетелството за правоуправление на обвиняемия в Кипър.

Решението на окръжните магистрати подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок, като в случай, че някоя от страните се възползва от това право, жалбата ще бъде разгледана на 9 април.

В понеделник внасяме жалба, заяви веднага адвокатът на подсъдимия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина