10 пловдивски проекта спечелиха финансиране от Национален фонд „Култура“

Актуално Власт Градът Култура Новини

Общата стойност на финансирането е 304 386 лева

Общо 8 пловдивски държавни и общински културни институции ще получат средства от Национален фонд „Култура“ през 2022-ра година, става ясно от публикуваните резултати по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Това са: ОИ „Старинен Пловдив“, Регионален етнографски музей, Регионална библиотека „Иван Вазов“, Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален природонаучен музей, Държавна опера и Държавен куклен театър. Сред печелившите са и две от училищата по изкуства – НХГ „Цанко Лавренов“ и НУМТИ „Добрин Петков“.

Общата стойност на привлечените за Пловдив средства е в размер на 304 386 лева.

От Фонда съобщиха, че са били подадени 133 кандидатури, от които 108 са одобрени за финансиране.

Ресорният зам.-кмет Пламен Панов коментира пред Под тепето новината като страхотна.

Не мога да ги деля, защото всички проекти са си наши, на Пловдив. Искам да поздравя сърдечно екипите на всички общински и държавни културни институти за отдадеността. Зад написването, подготовката и защитата на един проект пред външен донор стои много труд и усилие. В началото на мандата казах, че ще ползваме всяка възможност за външно финансиране. И до днес отдел „Култура“ следи, информира и помага, когато е необходимо при всяка отворена възможност за кандидатстване.

Но няма как да не спомена, че днешният успех е в резултат на заедно-то на Европейска столица на културата 2019 г., на политиките, които местната власт води последователно в сферата на културата в последните 10-12 години, въвеждайки конкурсния принцип и критериите за оценка.

Видим е дългият път, който общинските и държавни културни организации в града са извървяли, а ефектите от наученото от Европейска столица на културата и при проектната дейност продължават да дават своите плодове няколко години след титлата.

След тези резултати, #Заедно ще направим така, че гладиаторите ще оживеят под сцената на Античния театър, ще направим 1-вата в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент в природонаучния музей, ще следим „Приключения(та) с Аргир“ в етнографския музей, ще следим с интерес проучването на кукления театър и многото други интересни идеи, които ще се реализират в Пловдив.“ 

Той отбеляза още, че ресор „Култура, археология и туризъм“ към Община Пловдив може да се похвали, че вече привлеченото външно финансиране (европейки и национални донори) от проекти стигна 1 000 000 лева през 2022 г.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.