АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Хиляди в очакване на папата в Раковски

Ивайло Дернев

Хиляди католици от цяла България са се стекли днес в Раковски в очакване да зърнат папата. Хората минавата спокойно и без напрежение през контролно-пропускателните пунтове и заемат места около загражданията.

Няколко хиляди католици се подготвят за срещата си с папа Франциск в Раковски. Сред тях 200 деца, които ще приемат първото си причастие по време на литургия в църквата „Пресвето сърце Исусово“. В църквата ще се съберат около 750 души, а за останалите са предвидени видеоекрани навън, така че да виждат и чуват папата.

В друга католическа църква, „Свети Архангел Михаил“, Светият отец ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч. Там той ще бъде запознат с традициите и българския фолклор. Светият отец ще отдаде почит и на папа Анджело Рокари, известен като папа Йоан 23-ти, наричан и „Българският папа“, защото в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще поднесе цветя пред портрета на „Българският папа“ в храма „Архангел Михаил“.

Днес е вторият ден от апостолическото посещение в България папа Франциск. Сутринта той се срещна със семейства от центъра на настаняване на бежанци в столичния квартал „Враждебна“.

След това отпътува за град Раковски, където го очаква най-голямата католическа общност у нас. Папа Франциск вече е пристигнал на летище Граф Игнатиево. В Раковски Светият отец ще участва в Света литургия с първо причастие и ще произнесе реч пред местните хора.

В късния следобед папата ще се върне в София за кулминацията на своето посещение – събитие за мир с представители на различни вероизповедания.
Очаквайте подробности.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина