АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Пещерите около Пловдив, които си струва да посетим

Безспорно пролетните уикенди са време за разходка за извън града, още повече когато са дълги като майските. Едни от местата, които винаги привличат както любителите на по-екстремни преживявания, така и туристите, са пещерите. Те съчетават в себе си както красотата и величието на природата и феномените, които тя създава, заедно с мистиката и легендите от националния фолклор.

Вече сме ви „разхождали” виртуално до две от най-известните в Родопския регион – Дяволското гърло и Ягодинската пещера, но днес ще ви разкажем малко повече за още 3, които си струва да посетите още този уикенд.

By Спасимир – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, Link

Първата, и може би най-близката като разстояние до Пловдив, е Снежанка. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” – сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Разположена е на 5 км. от град Пещера, като пътят до паркинга, на който да оставите автомобила си е доста тесен. След това има около 30-ина минути пешеходен преход по стръмна екопътека нагоре, за да достигнете входа. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. Състои се от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня.

Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден. До входа има чайна и щанд за сувенири. Групи за посещение се организират на всеки час.

Снимка: EcoVelingrad

Второто ни предложение е за приключенците с експериментаторски дух, тъй като пещерата не е благоустроена и влизането в нея става само със специална екипировка и водач. Лепеница се намира  в Западните Родопи, на 10 км югозападно от град Ракитово и на 11 км южно от Велинград. В момента е туристически обект, след като повече от 50 години е била недостъпна за туристи. Обявена е за природна забележителност през 1960 г. Лепеница има три етажа. Долният е с дължина 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен.Пещерната фауна е изключително богата и интересна. Вътре има над 24 вида животни – бръмбарчета, паячета, стоножки и др. организми, от които някои са категоризирани като троглобионти – живеещи единствено на тъмно. В Лепеница живеят и троглофили, чиито представители са 3-4 вида прилепи. Има животни които са открити само в тоя район и ги няма никъде по света. Запазена е в непроменен вид, няма осветление, трасето е обезопасено само с дървени скари, мостчета, стълби, парапети и предпазни въжета.

Работното време е по предварителна заявка.

By Vassia Atanassova – Spiritia – Собствена творба, Public Domain, Link

Пещера „Ухловица“ е една от най – красивите пещери в България. Наричат я един от подземните дворци на Западните Родопи. Намира се на 3км североизточно от с. Могилица и на 37км от к.к Пампорово. Тя е една от най – старите в региона, открита е през 1967г. Намира на 1040 метра надморска височина. От паркинга до входа й се стига след около 30-40 минути изкачване. Името и произлиза от думата „улулица“ – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата. Тя е на няколко етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Тази галерия е най – красивата част на пещерата. завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло. Предполага се, че долният етаж е бил подземно езеро. Ухловица е обитавана от 3 вида прилепи и през зимата, когато прилепите спят зимен сън, можете да видите техен представител на една педя разстояние от вас. Входът на пещерата е специално предвиден да улеснява влизането на този вид бозайник. За разлика от други пещери в България, в Ухловица не са намерени следи от първобитни хора, тъй като е пропастна и труднодостъпна.

През зимния период пещерата работи всеки ден без понеделник и вторник, а през летния сезон – всеки ден. Работното време е 10 до 17 ч. Групите влизат на кръгъл час, като последната е в 16 ч. Над пещерата на разположение е пейка с масички, така че мястото е съвсем подходящо за импровизиран пикник и почивка на открито.

Избрахте ли вече маршрута?

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина