АктуалноМненияНовиниПод ножа

РИОСВ – Пловдив извършвала постоянен контрол на биогаз инсталацията в с. Труд

Постоянството е започнало в средата на август тази година

Приложено публикуваме прессъобщение на регионланата екоинспекция, от което става ясно, че жителита на Труд нямат проблем с инсталацията и най-вероятно протестират от години заради любов към спорта

„При проверките не са установени разпространение на неприятна миризма, описани в сигналите. Експертите са констатирали, че всички съоръжения в централата работят в нормален експлоатационен режим

РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на централата за производство на  електроенергия чрез индиректно използване на биомаса в комбиниран цикъл в с. Труд. Няма замърсявания на въздуха в обекта.

 От началото на годината до момента са извършени 6 проверки на биогаз инсталацията. Четири от тях са по сигнали, една – във връзка с подготвяне на становище от вещо лице и една комплексна планова проверка, извършена по заповед на директора на РИОСВ – Пловдив от 16.08.2018 г. При един от сигналите се твърди, че на площадката се експлоатира „вана с гадости“, което не отговаря на действителността. На обекта има покрита перколатна вана, която не се използва. На площадката не се съхранява торова маса. Доставката на животинска тор се извършва по утвърдена схема със специализиран транспорт от одобрени доставчици. Разтоварването на животинската тор се извършва, като автоцистерната се подвързва с мека връзка към помпа, която подава торта директно към ферментаторите. Биогазът, който се използва като енергоносител в когенератора се получава при газификация (ферментация) на биомаса и животинска тор. Като биомаса се използва единствено царевичен силаж, сорго и слама, като в процеса на ферментация не постъпват други отпадъци. Ферментаторите се херметически затворени съдове, които технологично няма как да бъдат отворени, защото процесът е анаеробен и протича в отсъствие на кислород. Всички съоръжения, в които се образува, третира и изгаря биогаз, са капсуловани и не се формират неорганизирани емисии от самата инсталация. Биогазът, получен в процеса на ферментацията, се подава за директно изгаряне в когенератора без да се съхранява на площадката. В случай на неработещ когенератор формирания биогаз се изгаря на факел.

При проверките не са установени разпространение на неприятна миризма, описани в сигналите. Експертите са констатирали, че всички съоръжения в централата работят в нормален експлоатационен режим.

РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на обекта и ще продължи да осъществява мониторинг на централата в с. Труд.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина