АктуалноГласовеМненияНовини

Ремонтират Духовната семинария с пари от борбата с контрабандата

Изготвят архитектурен проект за автентичната част от манастира „Света Петка Мулдавска, който да бъде съгласуван с Министерството на културата

Бойко Борисов се ангажира обителта да има вода и скоро до нея да води асфалтов път

Иво Дернев

Пловдивската духовна семинария да бъде ремонтирана с 600 хиляди лева, отпуснати целево от държавата, се договориха премиерът Бойко Борисов и Николай Пловдивски при днешното посещение на манастира „Св. Петка Мулдавска”. Министър-председателят посети обителта, за да види как се движат ремонтните дейности в изгорялата преди няколко години част. Той пое ангажимент пред митрополита държавата поетапно да финансира още реставрацията и реконструкцията на оцелялото автентично крило на манастира, което е на над 250 години, да бъде изграден пътя до него и да се изгради нов водопровод. По груби сметки целият проект ще е за около три милиона лева.

„Изказвам благодарност към министър- председателя за проявеното от него високо и родолюбиво християнско съзнание. Това, което сме поискали от него за съдействие и финансова помощ за обителта, сме го получили и с добра съвест вложили и оползотворили за възстановяването на този значим манастир. Уточнихме и следващите стъпки. Разбира се ремонт на пловдивската духовна семинария и академия, която се нуждае от спешен такъв. И продължаваме ремонта на корпусите на „Св. Петка Мулдавска”. Уговорихме се да се направи архитектурен и конструктивен проект, който да бъде съгласуван с Министерството на културата и поетапно да заявяваме необходимите средства на министър-председателя. Той ни увери, че каквото е възможно ще съдейства за довършването на ремонта”, обясни пред журналисти в двора на обителта Николай Пловдивски.

„Тази част трябва да я възстановим както Троянския манастир. Има достатъчно добри специалисти в реконструкцията, за да бъдат запазени гредите, да се запази цялата автентичност, която има тук. Много лесно може да се събори и да се направи наново, но няма да е същият манастир. Това са красоти от 1800-ата година. Възложих да видим и как конструктивно можем да укрепим и храма, който се е разклатил сериозно при земетресението в Чирпан”, каза Бойко Борисов. Премиерът допълни, че е възложил на  ВиК- Пловдив да работят по проект за водопровод, тъй като манастирът няма вода. Ще се асфалтира и черния път до обителта.

Министър-председателят обаче подчерта, че първа точка, по която ще се действа, ще е осигуряването на средствата за ремонт на Духовната семинария в Пловдив. Борисов уточни, че бюджета дава тази възможност благодарение на парите от битката с контрабандата. „В пловдивската семинария учат общо към 170 деца и студенти. Ще се постарая следващата сряда да свършим работата, за да знаем, че академията се прави. Ще отпуснем 600 хиляди лева за семинарията, като ремонтът ще включва всичко”, допълни Борисов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина