АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовиниФоторепортаж

Раковски е в трескава подготовка за посещението на папата

Един по-различен Великден в градчето (ГАЛЕРИЯ)

Eдна от най-големите католически църкви на Балканския полуостров – Енорийския храм “Пресвето Сърце Исусово”, в квартал Генерал Николаево на Раковски, е готва да отвори врати за папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква ще отслужи Света литургия там, а около 200 деца ще получат от него първо причастие след броени дни.

Екип на Под тепето надникна преди това паметно събитие на място, за тези които няма да могат да отидат. И то по време на един по-различен Великден в Раковски, докато в градчето течеше трескавата подготовка за посещението на папата.

Католическият свят отбеляза Възкресение Христово седмица преди Източноправославните. Стотици миряни присъстваха с цветя и великденски яйца на светата литургия, отслужена в църква “Пресвето Сърце Исусово” в Раковски, където е съсредоточена най-голямата католическа общност у нас.

Неделя е 21-ви април. Градчето е тихо. Още на влизане се виждат билбордове за посещението на папата. По улиците е украсено със знамена: на Община Раковски, на България, на Ватикана и на Европейския съюз. Така е по целия маршрут, откъдето ще премине Главата на Римокатолическата църква.

По традиция в неделя сутринта, първият ден от Великден, в католическите храмове се отслужва празнична литургия и се благославя храната – козунаците, яйцата и курабиите. Сутринта на първия ден всички отиват на черква за тържествена литургия ,на която свещеника благославя яйцата и козунака.  А след нея, хората се прибират със запалени свещи ,като се поздравяват с ,,Христос Възкръсна!”

Час преди службата започнаха до пристигат миряните и тихо да се настаняват. Всички са празнично облечени, а децата носят кошнички с яйца и курабии.

През това време двамата свещеници: отец Младен Плачков и отец Ивелин Генов ги посрещат, разговарят с тях и ги настаняват. Отец Ивелин дори бута инвалидната количка на възрастна жена по естакадата и я води до пейката на приятелките ѝ.

Нагоре по витите стълби намираме хора, който репетира за службата.

Вътре в храма, девойки редят изложба на авторски пана с кукли – ангели, изработени от царевична шума.

Литургията започва, всички пеят и се молят заедно.

Хора от общността също излизат отпред до свещениците и четат откъси от писанията.  По време на празничното си слово-обръщение към общността в енорията отец Младен, говори за това, че „малките“, наглед незначителни хора правят историята и дава примери. Напомня как само две жени останали до Спасителя, когато всички го предали.

Завършва с апел към тях да не дават излишни средства за скъпи екскурзии до Божи гроб, защото там няма нищо, а Бог е любов и е навсякъде.

Всички в Раковски са категорични, че са готови да посрещнат Светия Отец. С над 700 знамена и лого на визитата, изработено от цветя, в град Раковски очакват посещението на папа Франциск на 6 май. По инициатива на общината, на бул. „Раковски“, пред рисунка от графит на папа Йоан Павел Втори, се изработва логото на посещението от 5 вида цветя.

Логото ще бъде на площ от 25 кв. метра, на място, откъдето ще мине кортежът със Светия отец. За синия цвят са използвани 400 броя агератум, зеленият цвят се постига с 450 стръка алтернантера, 100 корена бял алераум ще предаде белия цвят, червеното ще се постигне с ирезене /70 стръка/ и жълтото с тегетес /200 броя/.

Отец Младен обясни още, че пейките в храма да бъдат пренаредени според изискванията на Ватикана и за по-тържествена атмосфера той да бъде украсен с много цветя.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина