АктуалноГласовеМненияНовини

Правителството сваля цената на човешкия живот

Причината – застрахователите не можели да се справят

Колко струва убийството на пътя ?

Таня Грозданова

Крясъците на майките „с уж болни деца“ продължават да отекват по улиците на страната без ефект. Може би защото са насочени към мъжа, в чийто куфар все още е Закона за шума. Шумните цигански купони обаче в момента не са проблем на нацията и вицето ще продължи да вози промените в правителствения Мерцедес от град на град, докато реже лентите на нови полицейски участъци, разчитайки на ефекта „всяко чудо за три дни“.

Проблемът с шума от кресливи жени ескалира и този път не те клатят правителството на Борисов. Клати се то само, понеже някои законотворци не возят дълго промените в колите си, а действат бързо, подтиквани от бизнес интереси. Така както  бюджетник №1 на Републиката, една от партийните пловдивски гордост на управляващите – Менда Стоянова. Внесените от председателя на бюджетната комисия в четвъртък промени в Кодекса за застраховането, касаещи таван на обезщетенията при причинена смърт на пътя се припознават от „електората“ като бран за печалбата на застрахователите.

Промените са предприети изцяло във връзка с направено предложение от Асоциация на българските застрахователи /АБЗ/, без да са подложени на обществено обсъждане и оценка за необходимостта им, категорични са редица експерти. Вече трети ден валят декларации от редица неправителствени организации и напрежението расте.

Припомням, че от АБЗ поискаха да има лимит на обезщетенията за неимуществени вреди, защото Върховният касационен съд разшири кръгът от хора, които могат да претендират за такива. В тази връзка Менда Стоянова предложи да се създаде нов член в Кодекса, който предвижда обещетение при загинал на пътя близък максимум 20 000 лева за родител или дете и 15 000 лв. за загинал брат или сестра. За всички останали предвиденото обезщетение е значително по-ниско. Основният аргумент е „недостиг на премиите по застраховка „Гражданско отговорност“ на автомобилистите за изплащане на обезщетения за неимуществени вреди, предвид разширяване кръга на лицата, имащи право на компенсиране на морални вреди с Тълкувателно решение N 1/2016 от 21.06.2018 г. на ВКС.“

Според Асоциацията на семейства на пострадали и загинали при катастрофи, тези промени „буквално ще ограбват сираци“ от една страна, а от друга – всъщност „улесняват убийците на пътя. Щом имаш приготвени 20 000 лева, то си свободен да  караш както убиец.“

„Тази опасна игра, която играят застрахователите и Менда Стоянова за сметка на хората, които за загубили близки в катастрофи, е не само само позорна, но и представлява подигравка с целия народ. Аргументът, че застрахователите работят на загуба е опит да се заблуди обществото.“ Това се казва в декларация, разпространена днес от гражданската организация Институт за пътна безопасност(ИПБ).

Анализ на ИПБ показва, че застрахователите нямат загуби, а имат прогнози за загуби и съгласно публикувани данни на НСИ оборотът на лицензираните застрахователи в България за 2017 година възлиза на 2,363 млрд. лв. Печалбата на застрахователните компании от животозастраховане и в общо застраховане за миналата година е в размер на 54 млн. лева. В животозастраховането, както и в общото застраховане, тя е поне 27 млн. лева. Общата печалба обаче бележи сериозен спад в сравнение с предишната година, като за 2016 г. тя е над 70 млн. лв. Тоест, спадането на печалбата от 70 на 54 милиона лева, а не липсата на средства и печалба е аргумент да се иска фиксиране цената на живота със закон, категорични са от Института. Те настояват да се проведе широка обществена дискусия и внимателна оценка за действителна необходимост от някакви промени.

Ако това искане на застрахователите мине, то люлката, на която се люлее „Кабинета Борисов 3“ ще се превърти още преди да е дошла „тежка зима“.

Ефектът от готвените промени към момента е само по-високи нива на шум. И те идват от присединяването към групата на „кресливите майките с уж болни деца“ и на групата „виещи майки с уж мъртви рожби,“ загинали на пътя.

Само че виенето на свят от предишната люлка на кабинета явно не е размътило достатъчно съзнанието на човека, направил най-много километри магистрали в историята на страната ни. Та днес Борисов размаха пръст към парламентарната си група с наставления да сложи прът в колелото на Менда и застрахователите:

„Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност.“ Това гласи съобщение от пресцентъра на управляващата партия ГЕРБ, изпратено днес до медиите.

И ако те послушат лидера си, а не бизнес интересите, то това чудо наистина ще отмине за 3-4 дни, а на паветата ще останат само „кресливите жени с уж болни деца“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина