АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

Пловдив е градът с най-много катастрофи и жертви на пътя

МВР отчете 11 % по-малко загинали в страната спрямо миналата година   

През 2018 г. при катастрофи са загинали 607 души. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи, цитирани от Дневник. Спрямо 2017 г. жертвите на пътнотранспортни произшествия са намалели със 75 души, което прави 11% по-малко загинали. За последните 5 години това е най-малкият брой на починали при или след катастрофа. От 2008 г. насам с най-малко загинали са 2012 и 2013 г. Тогава смъртни случаи при пътни произшествия са 601.

Официална статистика за 2018 г. за броя на катастрофите и загиналите по области ще бъде обявена в края на януари. От МВР уточняват, че имат данни за произшествията до края на ноември миналата година и те показват, че най-много тежки катастрофи има на територията на областната дирекция в Пловдив – 863. Следва столичната дирекция със 749 тежки произшествия, а на трето място е Варна с 665. Освен с най-много катастрофи Пловдив е лидер и в показателя за най-много загинали на пътя. До края на ноември 2018 г. при катастрофи в града са починали 70 души. На територията на столицата загиналите са 48, а във Варна – 45. Най-малко са загиналите в Кърджали – трима, както и в Кюстендил и Смолян – по четирима.

Нарушения на шофьорите продължават да са основната причина за катастрофите. Според данните на МВР близо 97% от инцидентите са причинени от тях. Пешеходци пък са виновни за 0.77% от произшествията. Въпреки това една пета от жертвите на пътя са именно пешеходци, като 115 души са загинали до края на ноември. Починалите при катастрофи деца са 33, което е с три по-малко за същия период през 2017 г.

През първите единадесет месеца на 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г. е отчетено намаление в броя на тежките катастрофи със 108, на загиналите – с 49, а на ранените – със 79.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Пловдив е градът с най-много катастрофи и жертви на пътя“
    И ще продължаваме да водим класацията!
    Щот ПРЕВЕНЦИЯ НУЛЕВА,КАТО ХИГИЕНАТА НА АЛБЕНА ВУЛЕВА…. 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина