АктуалноБългарияПод небето

Папа Франциск каца със самолет на Граф Игнатиево

Десетки хиляди ще бъдат католиците от цялата страна на литургията в Раковски

Проследяваме най-важните акценти за визитата на папа Франциск през месец май с отец Димитър Димитров, церемониер на папското посещение в България.

Отец Димитър посочи, че 200 ще бъдат децата, които се очаква да вземат първо причастие в храма „Пресвето сърце Исусово“ в град Раковски на 6 май. Тогава се очаква да бъде отслужена литургията, в която ще участва папа Франциск, заедно с католическото духовенство. Той ще кацне с полет от София на летището в Граф Игнатиево и с папамобил ще посети Раковски.

Пратениците на Ватикана са проследили всички маршрути, по които ще се движи Светият отец с папамобила, за да приветства жителите на Раковски и гостите. Следобед в енорийската църква „Свети Архангел Михаил“ папа Франциск ще има среща с младежи, католическата общност и определени представители.

За кратка дистанция от 17 години в България идва втори папа, това е за нас изключителна радост, посочи отец Димитър.

Той каза още: Подготовката върви в детайли, в духовния аспект също сме започнали всички дейности за да посрещнем наследника на Петър. Броят на записаните за посещението на папата в София се увеличава ежедневно, като вече няколко десетки хиляди от цялата страна са изявили желание да присъстват на литургията.

Мотото на посещението е взето от папа Свети Йоан XXIII, той пише призив за световен мир към всички последователи на Исус Христос. Папата избира точно това мото за идването си в България.

Има специален конкурс за картина, която да бъде подарена на Папата от Раковски, съвсем скоро ще разберем кой е победител от местните художници. Предвидено е специални екрани да предават литургията за всички, които не могат да присъстват в храма, защото в него може да влязат до 800 души.

Източник: Радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина