АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

Къде да хапнем в Старинен Пловдив?

Няма друго място в Пловдив, което повече да удивлява туристите и местните и да ги кара да застинат пред красотата и величието на Античния театър, старинните аристократични къщи и гледката, разкриваща се от Небет тепе. Можем да прекараме часове из калдъръмените улички, вперили поглед нагоре и да не се почувстваме изморени нито за секунда дори. Е, все някога идва и моментът, когато е време да отдъхнем и да презаредим батериите за час – два в някое приятно място, където да похапнем вкусно.

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се разходи из слънчев Старинен Пловдив и подбра няколко заведения, които си струва да не пропускате.

В „Хеброс” можете да опитате апетитни предложения от българската и международна кухня, приготвени със сезонни продукти. Сред фаворитите ни в менюто са изумителния традиционен миш-маш, яхнията от зелен фасул, пълнените люти чушки със сирене и пармезан, жабешките бутчета и охлювите с див ориз, гъшият дроб и, разбира се, телешкото бон филе с гъби и маринован чесън, както и патешкото магре. В „Хеброс” често се провеждат дегустации на вина, придружени със специалитети на заведението. Менюто е кратко, но се мени често и сезонно.  Ресторантът се намира в едноименния хотел в подножието на Стария град, във възрожденска къща- паметник на културата. „Хеброс” е ярката емблема на движението Slow Food  не само в Пловдив, но и в цяла България. Именно тук, през ноември 2004г. е учреден и първият в страната клуб за Бавно Хранене “Old  Town  Plovdiv ”, клон на международното движение. Ресторантът се отличава с висока класа, изключителна кулинария и някои детайли, които ще задоволят и най- претенциозните.

Ресторант „Щастливци под тепето” е с перфектна локация, почти над църквата „Света Богородица” в самото начало на Стария град и градината му предлага страхотна гледка към храма и старинната архитектура на заобикалящите го сгради. Градината му е в нежни пастелни тонове, храната – невероятно вкусна, а десертите – просто божествени. Истинско бижу сред приказната атмосфера на Стария град-изискан, романтичен и уютен.

Няма как да пропуснем и ресторант – градина „Филипополис”, чийто изглед към северната част на града и просторна градина под кичестите корони на вековните дървета, го правят предпочитано място за срещи с любими хора или вечери със семейството. Интериорът е изключително елегантен, а оригиналните картини, шедьоври на български художници, ненатрапващата се музика и перфектното обслужване са част от магнетизма на мястото. Кухнята е изискана, съчетаваща най-доброто от националните и европейски вкусове.

Качваме ви веднага и на върха на Небет тепе за нещо, малко по – непретенциозно: Рахат тепе. В бирарията, която е емблематична за Стария град вече над 16 години ще ви посрещнат, за да ви стоплят през студените месеци, а 350 места ще ви разхлаждат в горещите пловдивски дни и нощи. Кухнята е традиционно българска и често в почивните дни се налага да почакате за маса, но панорамата си струва.

Разположен във вътрешността на Старинен Пловдив, ресторант Алафрангите е запазил автентичния вид на старинната пловдивска къща. Тя е построена в началото на XVIII век и е паметник от културното наследство на България и една от емблематичните сгради на град Пловдив. Двете алафранги /характерни ниши/ със съчетани изображения на натюрморт и пейзаж, дали някога име на къщата, посрещат непокътнати и днес гостите на ресторанта. Дори и да нямате намерение да похапвате, задължително се отбийте и насладете на тази ранно възрожденска несиметрична къща.

Още места може да откриете на страницата на дигиталния гид под тепетата Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина