АктуалноБългарияГласовеИзпод тепетоМненияНовиниПод небето

Ватикана: Кои сме ние, разделени срещу Божията воля

Многозначителният материал-анализ е публикуван в информационният портал на Ватикана – Vatican News, в българската секция с новини  

Звучи като отговор на решението на Светия синод, с което БПЦ на практика се разграничи от посещението на папата в България

Ден след като Светият синод на Българската православна църква излезе с остро решение и на практика се разграничи от посещението на папата  в България, официалният информационен портал на Ватикана – Vatican News, публикува в българската секция с новини материал-анализ с многозначителното заглавие: „Кои сме ние, разделени срещу Божията воля“.

Без директно да се споменава изявлението на Синода, обширният материал говори за единението на църквата и на християните. Започвайки от това, че ключови моменти от посещението на папа Франциск в България на 5 и 6 май, целят да дадат знак за близост между православни и католици.

Според данните в сайта Vatican News e информационната система на Светия Престол и е създадена с писмо на папата, с което основа Секретариата по Комуникацията – ведомство на Римската курия. Той има секции на различни езици, сред които и български.

Вчера в българската част, илюстрирана включително с логото на папското посещение в България, беше публикувана статията, говореща за единението.

„Едно от знаковите събития през първия ден на папското посещение в България, 5 май е Молитва пред иконостаса на Св.Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Франциск е вторият папа, който посещава православния храм, след св.Йоан Павел II през 2002. Какво е съдържанието на този жест – протоколна проява на учтивост или можем да очакваме послание с нов прочит на делото на първославянските учители?“, пита подзаглавието на материала.

В него се отбелязва, че посещението на един папа в храма, който е национална светиня и молитвата пред олтара на светите братя, преди всичко е знак за близост.

Материалът изтъква, че Свети Йоан Павел Втори е вярвал в диалога, възстанови диалога с еврейския и мюсюлманския свят и е дал силен тласък за единението между християните. Провъзгласил също Св.Св.Кирил и Методий за съпокровители на Европа, наричайки ги „предшественици на икуменизма“.

Думите, произнесени от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България, отправени пред Светия Синод на 24 май 2002 г. са определени като актуални и днес и подчертани изрично:

Примерът на Светите братя Кирил и Методий ни се предлага като знак, преди всичко за единението между християните в единствената Христова Църква…Те са за нас като обединително звено и духовен мост между Източното и Западното предание на Вселенската църква. За нас те са образец, а също така и покровители в икуменическите усилия на сестрите Църкви от Изток и Запад, за преоткриване на видимото и пълно общение, чрез молитви и диалог. Общение, което не е нито присвояване, нито сливане. Единението е среща в духа на истината и любовта, дадени ни от Светия Дух“.

Това е наследството на незабравимият папа славянин за нас българите, отбелязва материалът. „Какво повече може да каже неговия приемник, който идва от Аржентина и за когото България ще бъде първата славянска страна, която посещава в своя шест годишен понтификат?“, се пита още. Посочва се, че папа Франциск обича да казва, че християнското единение преминава през „икуменизма на кръвта“ и „икуменизма на молитвата“. „Да се вслушваме в Светия Дух, за да продължаваме заедно да евангелизираме в търсене на мира и единението“, е заявил папата на аудиенцията за Прешовския архиепископ и примас на Православната църква в Чехия и Словакия Ростислав през май 2018, припомня още статията.

Отбелязват се и думи на папа Франциск, че: „историческият факт как Кирил и Методий връчват мощите на св.Климент на папа Адриан II, сам по себе си говори, че християните винаги се нуждаят от споделяне на необятното общо наследство на светостта„. И че апостолата на двамата свети братя и днес продължава да бъде модел за евангелизация, тъй като те успяват да въплътят Евангелието, преведено на достъпен език, в културата на славянските народи: „За да се известява Господ, не е достатъчно да се потвърждават схеми от миналото, а е нужно вслушване в Духа, който винаги вдъхновява нови и смели пътища за евангелизация на съвременниците. И днес Той прави това в страните с християнска традиция, много често белязани от секуларизацията и безразличието“.

В материала се припомня още, че папа Франциск изтъква още един аспект от делото на св.св.Кирил и Методий: „Те успяват да преодолеят разделенията между християнските общности от различни култури и традиции. В този смисъл може да се каже, че те са истински предшественици на икуменизма. Припомнят ни, че единството не е уеднаквяване, а помирение на различията в Светия Дух“.

„Преди 17 години, пред Св.Синод на БПЦ папа Йоан Павел II горчиво констатира: „Господ Исус Христос основа една единствена Църква, но ние днес се представяме пред света разделени, като че ли Самият Христос е разделен…, което противоречи на Христовата воля“. „Съществуващото общение между нашите Църкви, познава мъчителни разделения в историята, не без вина и от двете страни. За съжаление, тези грехове от миналото продължават да ни изкушават и в настоящето, като все още се усеща тяхната тежест“, пише още официалният информационен портал на Светия престол.

Отбелязва се, че в импровизираните си проповеди и слова папа Франциск обича да поставя въпроси, на които християните сами да си отговорят. „В обичайния си колоритен и директен стил той задава въпроса: „Ако противникът ни обединява в смъртта, кои сме ние, за да се разделяме в живота?“, завършва материалът.

Източник: Дневник / Vatican News 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. НА КАЛИБЪРА НА ПАПА ФРАНЦИСК НИКАК НЕ МУ ПОДХОЖДА ДА ИМ СЕ ЯВИ (НА КРАКА) НА ВИСОКОМЕРНИТЕ НИЩОЖЕСТВА В „СВЕТИЯ“ СИНОД – ЩОМ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА МУ ВАЖНИЧАТ.
    НИКАК.
    ДА УВАЖИ И БЛАГОСЛОВИ КАТОЛИЦИТЕ В РАКУСКИ. (И др. – струва си усилието).
    УНИЗИТЕЛНО ДАЖЕ =ИМА ДА НИ РАЗИСКВАТ ПО СВЕТА ДОКАТО ИМ СЕ ИЗЯСНИМ ЩО ЗА СУЛЬОВЦИ НЕПРОГЛЕДНИ И НЕВЪЗПИТАНИ СМЕ БУЛГАРИСТАНЦИТЕ . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина