БългарияЖивотНовини

Знамето от Роженския събор се превръща в 11 100 национални флага

Голямото знаме от Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство  2019 ще се превърне в десетки хиляди български флага в подкрепа на националната кампания „България заслужава!“  за изграждане на 111-метров пилон за българското знаме на Роженските поляни в Родопите.

От внушителния трибагреник с площ от 6300 кв.м., превърнал се в символ на последния Роженски събор, ще бъдат направени точно 11 100 по-малки знамена. Те ще бъдат символично раздадени на присъстващите на церемонията по откриването на Паметника на Обединението – Пилон „Рожен“, през юли следващата година.

Преработката  на Голямото Роженско знаме се извършва от  „Бендида-66“- Първомай и стартира на 10 декември. Фирмата е и първия официален корпоративен дарител, подкрепил националната кампания за изграждането на Пилон „Рожен“. Те обявиха, че ще изработят и дарят нужното за пилона знаме с размери 25х40 м. Флагът с площ 1000 кв.м. ще бъде изработен от специален плат, за да издържа на агресивни атмосферни условия. Стойността на знамето е 5000 долара.

Инициативатата за изграждането на новия монумент на единението на България в Родопите е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици,  творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина