ЖивотКултураНовини

В Белащенския манастир се готвят за храмовия празник

Ще бъде раздаден курбан, който се приготвя в 130-годишен казан от месото на
шест агнета, осигурено от дарители

Близо 2000 жители на община „Родопи“ посрещат гости на Гергьовден

Единственият манастир на територията на община „Родопи“- „Св. Великомъченик Георги Победоносец ” в село Белащица очаква стотици посетители утре, когато ще чества храмовия си празник. По традиция за празника се стичат хора от цялата страна, за да присъстват на тържествената литургия, в която ще се включат четирима свещеници. На празника се очаква да присъстват кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова.


След духовната храна, за поклонниците ще бъде раздаден и курбан, който се приготвя в 130-годишен казан. Ястието ще бъде сготвено с месото от шест агнета, осигурено от дарители.

Денят на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – Св. Георги, ще бъде отбелязан и в село Марково.

От 11: 00 часа на 6-ти май ще бъде отслужена Света Литургия в параклис „Свети Георги” в местността „Манчова поляна“ над селото. След литургията ще се раздаде курбан за здравето на всички именици и жители на село Марково.

Близо 2000 именици празнуват на Гергьовден в община „Родопи“.

С името Георги в общинския регистър са записани 1411 мъже, а 284 жени носят името Гергана.

В Деня на Свети Георги Победоносец своя празник ще отбележат още над 250 жители на общината с имената Ганчо, Ганка, Гинка и други производни. На територията на общината живеят 88 дами с името Гинка, а 78 се зоват Габриела. 21 са жените с името Гергина, а 25 са мъжете на име Ганчо .
През последните години се забелязват и по-модерните форми – Габриел и Георгия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина