Под тепето сезира прокуратурата за изчезналия стенопис на Йоан Левиев

Живот

Image title
Отговорните за поругаването на паметта на Йоан Левиев и виновниците за „убийството“ на един паметник на културата. Тях търси Под тепето и стотици наши читатели, които живо се вълнуват от поредицата ни „Изоставените“. Днес нашият екип сезира Районна прокуратурата за изчезването на 20-метровия шедьовър на един от най-великите български художници от фоайето на бившия Синдикален дом, който скоро ще носи гръмкото име Дом на Културата. Само дето вътре е унищожено най-безценното културно наследство от цялата сграда- стенописът на Левиев. Прецакани завинаги са и архитектурните стойности на постройката, но това е друга тема…

И така, днес направихме стъпката, която бяхме длъжни да сторим. Защото всичките ни усилия да стигнем до информация за престъплението, за евентуалните му извършители и евентуалните му поръчители удрят на камък. Поради простата причина, че всеки се прави на неимформиран, прехвърля топката на другия, вдига рамене с отговор „Аз не бях, питайте него“ и го играе „Ни лук ял, ни лук мирисал“. Затова подадохме днес сигнал към органа, който вярваме, че ще посочи виновника за това криминално деяние. Такова е поне според нас, роднинитите на Йоан Левиев и всичките му колеги. Би трябвало да е такова за всички, за цял Пловдив и дори България, тъй като Йони е един от диамантите ни. Надяваме се скоро истината за престъпниците излезе наяве. А ние ще продължаваме да се ровим в търсене на информация, ще взимаме коментари и мнения по казуса и ще крещим до небесата. Защото не искаме духа и историята на Пловдив да бъде облепяна с кнауф и евтини тапети!

За да бъдем коректни ви представяме и сигнала, който пратихме до Районна прокуратура и който очакваме да даде желания резултат:

Сезирам Ви по повод безследното изчезване на една културна забележителност
от бившия Синдикален дом и бъдещ Дом на Културата „Борис Христов“. Като главен редактор на електронната медия „Под тепето“, заедно с екипа ми разработихме поредица за изчезналото монументално изкуство в Пловдив. И попаднахме на нещо потресаващо- унищожаване на една от най-ценните според художници монументални творби, оставени като завет на града ни и платени от държавата навремето с парите на родителите ни. Става въпрос за 20-метров изключителен в художествено отношение стенопис на един от най-изявените пловдивски художници Йоан Левиев. Монументалната творба, която колеги на покойния Левиев определят като абсолютен шедьовър, е затрита завинаги по време на ремонта в сградата. Ремонт, който все още не е приключил и е предизвикал куп полемики и скандали в обществото в последните няколко години и който също би следвало да е обект на Ваша проверка.
За нас като медия обаче „убийството“ на този стенопис е знаково, тъй като подобни действия стават ежедневие на много локации в града, в частни и обществени сгради, храм-паметници дори (визирам тапетите в „Св. Марина“, за които вече имаше проверка от държавното обвинение). Обръщаме се към Вас с надежда, че неизвестните унищожители на тази културна ценност от огромно значение за града ни ще бъдат открити и ще поемат отговорност за стореното. Защото иначе оставаме с неприятното усещане за безнаказаност при престъпления срещу културно-историческо наследство, срещу духа на Пловдив. Надяваме се едно евентуално разследване и едни евентуални резултати от него да подействат превантивно на обществото, защото в противен случай актове като този ще продължат и в бъдеще.

За беда трудно можем да ви предоставим повече факти, тъй като въпреки многобройните ни опити не достигнахме до повече информация за това кога е изчезнал стенописа, дали е замазан с кнауф или е изкъртен с цел облагодетелстване. Не разполагаме и с актуални фотографии на творбата на Йоан Левиев, тъй като такива почти няма из архивите. Нашата работа по този казус продължава и ако своевременно попаднем на актуална информация сме готови да Ви съдействаме, като Ви я предоставим.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.