Новият директор на Тримона герой в роман на Фредерик Форсайт

Живот

Васил Илиев и екипът му гонят пет звезди за емблематичния хотел

Васил Илиев на бялата тераса на Тримонциум
Васил Илиев на бялата тераса на Тримонциум
Герой в романа Икона на Фредерик Форсайт е новият директор на хотел Тримонциум Васил Илиев. Английстият писател ползвал нашенеца за прототип на един от персонажите в новелата си издадена през 1996г. Илиев и Форсайт се запознали докато българинът работил като директор- ресторанти в емблематичния хотел Национал в Москва, откъдето Ленин е дирижирал „парада“ в апогея си, а днес стаята му гледа към мавзолея му. Аристократичната осанка, особения професионален нюх и ръководните качества на Илиев впечатляват писателя и той решава да го вкара в творбата си. Да, това е част от моята история, която обичам и която сигурно за вас минава в графата „жълтинки“. Както и това, че познавам лично Путин и Медведев от работата си в Национал, казва новият първи в Тримона, който има такава професионална и житейска история, че и Форсайт не би смогнал да я опише детайлно. 

CV

Директорът и главната готвачка, която представя сладоледовите си изкушения
Директорът и главната готвачка, която представя сладоледовите си изкушения
Професионалната биография на Васил Илиев е повече от впечатляваща. Роден в Петрич, един от най-уважаваните българи в световния хотелиерски бранш започва да пише CV-то си от Мелник. Бързо впечатлява с усета си и заминава за столицата, където заема ръководен пост в гранд хотел Балкан, станал Шератон по-късно. Кариерата му продължава в Японския в София, от където се прехвърля за две години в Токио. После се връща за откриването на  Шератон в София и остава там няколко години. Бил е три години директор в хотелите от веригата Шератон в Африка. По-късно попада в полизрението на един от световните топ хотелиери сър Роко Форте. Така стига до Национал в Москва, на Червения площад, построен през 1903г.  Там се задържа цели осем години, преди да поеме хотел Астория в Санкт Петербург, също емблематична сграда, в чиято градина Хитлер се е канел да отпразнува победата над Русия. Там остава две години, за да се върне в родината си. Първо отново в Шератон, а сега във веригата Принцес.

Image title
Тримонциум- това е моето място. Както всичките хотели, в които съм работил, този е особен. Той е емблема като сграда, като история, като послание, като дъх. Има особена енергия тук, както и в самия Пловдив. Не случайно от три месеца, откакто си взехме хотела от Дедеман, не съм се прибирал в София. Как ме „подлъгаха“? С принципите на работа и особената политика, която е на принципа на голямото семейство. Собствениците на веригата знаят поименно целия персонал на хотела, познават проблемите на всеки един от служителите, а те от своя страна работят не само за себе си, но и за самата марка. Това ме впечатли в Принцес, подчертава Васил Илиев.

Новото начало за стария Тримонциум

Васил Илиев казва, че корабът Тримонциум, зад чийто рул е той, има само една посока- бряг с пет звезди. А новото начало трябва да възроди традициите на стария филибелийски Тримон. Засега сме 4-звезден хотел с петзвезден стандарт на обслужване. Отговаряме на всички условия за 5 звезди и скоро ще стигнем и дотам, но няма да бързаме. Разликата между двете класи е начинът на мислене. Искаме да изпреварваме желанието на самия клиент и той да получава онова, което иска още преди да е вдигнал ръка за поръчка. Лично аз мога да обучавам хората в това отношение. А и не крия, че за мен персоналът е най-важното. Заварих един много добър екип, който в момента е мотивиран още по-силно. Открихме 37 нови работни места. Работим редовно и с млади хора от специализираните учебни заведения, разчитаме на тях. Тъй като от опита, който имам, смея да кажа, че сервизът например вече е много различен от преди. Не е най-важното да ти сервират блюдото от дясната страна, а цитронадата ти да е ледена, не просто студена, супата да е гореща, не просто топла, храната- много вкусна, а не просто задоволителна. Старите правила важат още за някои гурме ресторанти, но според мен клиентите имат нужда от друго, което ние ще им даваме тук, обяснява Илиев.

Кризата и инвестициите

Студен десерт с пъпеш
Студен десерт с пъпеш
Около половин милион ще инвестира Принцес в Тримона само по първоначални финансови планове. Освен бялата сладкарница на терасата, която е възстановявана по стари снимки с нови материали, в момента се прави основен ремонт на стаите, на СПА комплекса. Бившето казино срещу рецепцията ще върне старата си слава на емблематично за града заведение, но все още не е избистрена ясно концепцията му. Отново работи панорамния бар на петия етаж. Скоро и Амбасадор ще функционира като ресторант а не просто банкетна зала, а ремонтът на заведението на първия етаж вече приключи. Целта на инвестициите са петте звезди, които новото ръководство си е задало като задача. Съвместно с това обаче цените в целия комплекс са коригирани така, че да са по джоба на всеки пловдивчанин. Квалитетното еспресо на бялата тераса в Тримона например е на цените на кафенетата по главната. Качеството-недостижимо. Предлага се турски чай и турско кафе. Нищо от това, което правим не е случайно, не крие Васил Илиев. И подчертава, че съдейки по цифрите, кризата, поне при тях, започва да отшумява. Има ръст в корпоративните пътувания, което говори, че бизнесът надига глава. Справките ни от месец юни ни накараха да се усмихнем широко. Хотелът е бил зает на 70 процента в рамките на този период, което е най-добрият резултат след пиковата 2006-а година, обнадежден е Васил Илиев.

Яйца на очи

Яйца на очи от сладолед
Яйца на очи от сладолед
Яйца на очи от сладолед. Това е само един от деликатесите от ледено изкушение, което се предлагат в бялата сладкарница. Август месец ще е периодът на сладоледа в Тримонциум. Той се внася директно от Турция и се превръща в причудливи форми от главната готвачка на комплекса Славка Янкулова и екипа й. Ще залагаме силно на кулинарията. Всеки месец ще е тематичен. Септември ще е посветен на гъбите и ястията с тях. Октомври- на патладжана. Ноември- на дивеча. Ще правим тематични кулинарни партите, като това, което организираме на осми август- сладоледено парти с наистина уникалните ни сладоледени специалитети. Ще ни гостуват главните готвачи на Принцес от всички краища на света, за да представят в Пловдив кулинарията си. Колкото до г-жа Янкулова, тя е перфекционист дори в подправките. Отглеждаме си ги сами- мента, мащерка, розмарин, два вида босилек и прочие. Искаме Тримонциум да особен дори на вкус, не скри директорът Васил Илиев.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Новият директор на Тримона герой в роман на Фредерик Форсайт

  1. Ищете дешевое доступное доступное кредитное предложение Бизнес-финансы, личные финансы, ипотечные кредиты, автокредиты, студенческие деньги, консолидация задолженности наличными, необеспеченные деньги, венчурный капитал, капитал компании и т. Д. Вы находитесь в правильном месте, чтобы получить свое решение по кредиту, Свяжитесь с нами сейчас для получения дополнительной информации.
    E-mail: [email protected]

  2. 100% финансиране от нашата компания с нисък лихвен процент от 4%. Ние предлагаме кредити на физически лица, организации, компании и т.н. Нашият процес на одобрение на кредита бързо и лесно може да ви помогне да заемате пари. Можете да се свържете с нас по имейл,
    [email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.