Че Гевара пази най-великолепната къща в Пловдив от тотална разруха

Живот

Нови апетити около красавицата в стил Баухаус на арх. Грозев

Image title
Използвана спринцовка и Сахат тепе. Купчина празни пластмасови бирени бутилки и камбанарията на „Св. Богородица“. Износени мъжки обувки от изкуствена кожа в прахта и Главната. Камари с боклуци и Стария град. Архитектура и разрушение. Аристократизъм и клошаризъм. По такъв странен начин се бърка и погледът, бъркат се и думите, и емоциите, и фантазиите в най-великолепната постройка на Пловдив- Къщата на тепето. Кацнала там, на Трихълмието, величествена дори в тоталната си разруха. Прелестна в забвение, шикозна във вечния си сън. Като спяща красавица, която чака да бъде събудена.

Image title
За много архитекти постройката, разположена на феноменално място, с невероятна гледка и със съвършена двуетажна структура и плосък покрив- тераса, е бижуто на града. Image title
Което днес е зарито със смет и фекалии. Следи от клошари, пияни тийнейджъри и немилостивите ръце на бавната гибел се виждат в помещението и околността. Сградата- шедьовър днес служи за платно на ъндърграунд графитъри, кръчма на открито, място за чакалък и тайни целувки, за юмручни схватки и нощувка в тежки житейски ситуации.

Идеално място за фиркане е. Къркаш си, зяпаш града в краката си и не плащаш за екстрата. Въпросът е, че е много високо и ако ударим 3-4 в повечко, слизането е доста по-кратко и може да се окаже единствено. Групички тук се събират, лаф-мохабетът без парса си е задължителен, а разрухата наоколо никой не отразява, толкова естествена е станала, казват пред наш екип две весели типчета, които зяпат Сахат тепе и настървено празнят 2-литрова бира. От една от колоните бди в черно Че Гевара. Ей тоя пич пази мястото. Сигурно не е рухнала заради него, сочат графита пичовете и продължават с поркането. Над Че гледа Боб Марлей с ясно послание. Не щем някои да оправи това място, ще ни убие кефа, завършва философски дуетът.

Image title
А това, което виждате и на снимките, всъщност е най-голямото архитектурно бижу на Пловдив. Къща е проектирана в страхотния германски стил от 30-те години Баухаус от един от най-големите архитекти на миналия век- Светослав Грозев, учил в Берлин и несъмнено повлиял се от течението. Сградата е характерна с чистите си форми, геометрията си. В Пловдив има още няколко подобни постройки, но никоя от тях на такова място. Фантастичната й локация с панорамна гледка към целия град, главната, тепетата, Стария Пловдив, Джумаята, Марица, я прави несъмнено най-скъпият имот. Който в момента се унищожава от външна намеса, но и от пълен непукизъм.Image title
В белите страни такива места и такива изящни форми биват пазени, съхранявани, поддържани. Тук проблемът обаче е, че имотът е частен. При това вече с почти неясна собственост. Градските легенди свързват името на брокера Христо Александров като един от последните ясни собственици на феноменалния имот. После сградата отива в други ръце, май някъде се намесват и банки. А днес се говори, че има нови апетити към нея. От къде идват те, не е ясно.
Дано все пак скоро мястото просветне, защото Пловдив не заслужава подобно отношение към архитектурните си диамантиImage title
Image title
.Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
 
Image title

Споделете ни във:

1 коментар за “Че Гевара пази най-великолепната къща в Пловдив от тотална разруха

  1. Община Пловдив,спасете този архитектурен бисер от пълна разруха-ако не можете да направите друго,оградете го и късайте билети за гледката като на Римския!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.