ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Пловдивският университет по пътеките на Паисий Хилендарски

Image title
По повод честването на 250 години от написването на История Славянобългарска под тепетата бе поканен вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя бе посрещната пред Пловдивския университет от Здравко Димитров с розов гербер неслучайно. От вчера той е освен областен управител и областен координатор на партията ГЕРБ.
В най-голямата аудитория на ректората за пресконференция се събраха Попова, Здравко Димитров, ректорът на университета доцент д-р Запрян Козлуджов, деканът доцент д-р Живко Иванов, доц. Мила Кръстева, отец Добромир, както и много преподаватели и студенти.

Image title
Доцент Иванов разкри, че конференцията не е случайна. Преди това е имало пътуващ семинар, организиран от доц. Кръстева. Обиколени са 5 града в 2 държави. Участващите в него са разговаряли с българи и сърби. Те са минали по пътеки, по които се предполага, че и Паисий е стъпвал. Разговаряли са за делата от книгата. Доцентът изказа мнение, че в този технически свят е изключително важено автентичното докосване на такива творения.

Image title
Маргарита Попова, като вицепрезидент и филолог, с идването си получи подарък- преписа на Найден Геров на История Славянобългарска. Минути преди да влезе в аудиторията, бе в кабинета на ректора, където сама разкри, че са й предложили да участва в проект, наречен Народните будители и аз. Приех поканата с цялото си сърце, каза Маргарита Попова. Трябва да приемаме делата на нашите будители, за да станем и ние будители. Защото основните неща, на които трябва да се основаваме са вяра, род, език и отечество, каза още вицепрезидентът.

Image title
Здравко Димитров в речта си подчерта, че История Славянобългарска е исторически труд, а не литературна творба, която достига до всички български сърца. Той завърши с думите: Човек, който не си знае историята, няма как да върви напред.

Доцент д-р Запрян Козлуджов бе кратък,  като каза, че всички хубави и правилни думи вече са казани. За него остана задачата да връчи почетна грамота на доц. Мила Кръстева. С хиляди благодарности, че е била начело на честванията и пътят по стъпките на Паисий Хилендарски. Image title
Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина