ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Изпод тепетоМнения

Старинен Пловдив ще има още една реставрирана перла в короната (СНИМКИ)

Приемната на външнотърговско министерство става представителство на „Бизнесът за Пловдив“

Таня Грозданова

Архитектурно – исторически резерват „Старинен Пловдив“ е на път да оживи още една от затворените си перли. Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ е спечелило търг на Областна администрация за наемане и стопанисване на къща в Стария град. Това стана ясно по време на представянето на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“ във вторник. Организация обхваща до момента 20 от най-големите компании в града и областта, които за миналата година са генерирали 1,4 милиарда лева оборот. Бизнесмените декларираха, че работят и ще работят заедно за по-добър град и по-добър живот, като преминат от частното към общото.  

По време на представянето стана ясно, че сдружението готви проект за възстановяване на паметника на културата, който се намира до Къща Недкович на ул.“Цанко Лавренов“ №5, след Хисар капия. „Там ще е не само представителството на „Бизнесът за Пловдив“, Целта ни е да я превърнем в жива къща, която ще е за пловдивчани и гостите на града,“ заяви инж. Любозар Фратев, който влезе в ролята на говорител на бизнеса.     

Къщата е актувана като частна държавна собственост за последно на 12 декември 2012 година и е под юрисдикцията на Областна управа. Преди години държавата е ползвала възрожденската къща за приемна на външнотърговско министерство.

Репортерска проверка на Под тепето показа, че търгът е бил с тайно наддаване. Проведен на 26 септември в сградата на областна администрация. Според обявата началната тръжна цена е 1547, 70 лева без ДДС, а сдружението е спечелило с предложен месечен наем от 1555,50 лева (без ДДС). Дата на издаване на заповедта за спечеления търг също е от 3.10.2017-а.   

 

Така Сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ ще стопанисва под наем  за 10 години втория етаж на сградата, който е с РЗП 273 кв.м., според заповедта на областния управител към договора за наем влиза и „полуподземен етаж с предназначение друг вид обществена сграда, едноетажна със ЗП 75 кв.м.“. Всички ремонти и  сметки за ток, отопление и т.н ще са за сметка на наемателя и няма да се приспадат от наема.

Проверката ни показа още, че Бизнесът за Пловдив ще е на квартира заедно с винарска изба. На първия етаж е настанена фирма „Пулпудева-„Т“ ЕООД със собственик и управител Тодор Иванов. Той печели друг търг с тайно наддаване към Областна администрация – Пловдив през септември 2016-а година.  Избата наема 330 кв. м. за  1700 лева месечно, за срок от 5 години. Съседи на улицата разказват, че там работят приятни млади момичета, които организират дегустации и продават вино. Според тях събитията се радват на посещаемост.  

Проучването ни показа също така, че къщата е в сравнително добро състояние. По непотвърдена официално информация, последните ремонтни дейности в нея са били през 80-те години на миналия век.

Поглед отвън показва олющена мазилка на входа, а отвътре видимо личи, че от арката над портата са останали само няколко стърчащи греди. Дворът е застлан с обичайната каменна настилка за Стария град и има няколко дървета. Вътре не успяхме да надникнем в петък след обяд, тъй като беше заключено, а по-старите наематели не са сложили работно време, но и това ще стане.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина