20 от най-големите фирми на Пловдив работят ЗАЕДНО за по-добър град и по-добър живот

Гласове

Сдружение с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ се легитимира като партньор на управлението и негов коректив в каузата за подобряване на жизнената и бизнес средата в общината и областта

Първите членове на сдружението формират 6,5 % от БВП на Пловдивска област

В политиката – за сега не, но ако се наложи ще издигнем независими експери

Таня Грозданова

Големият бизнес под тепетата се обедини в организация с нестопанска цел. Сдружението „Бизнесът за Пловдив“ бе представено днес пред медиите под тепетата от половината си членове в Градски дом на културата „Борис Христов“. Те декларираха, че работят и ще работят ЗАЕДНО за по-добър град и по-добър живот, като преминат от частното към общото.  

Кои са те

Ангел Стоилов от „АНГЕЛ СТОИЛОВ-96“ АД е изпълнителен директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, Светозар Андреев „АНДИ-Л“ ЕООД, арх. Тодор Абаджиев „АРХЦЕНТЪР-А“ ООД, Атанас Рогачев „АТАРО КЛИМА“ ЕООД, Стефан Башев „БУЛТЕКС 99“ ЕООД, „ДАИКС“ ООД, „ДИ ЕНД ВИ КОНСУЛТ“ ООД, Илия Динков „ИНТЕРКОМПЛЕКС“ ООД, Иван Фратев ЛК „ЛИДЕР“ АД, Максим Минков „МАКСКОМ“ ЕООД, Петър Манджуков „МАНДЖУКОВ“ ЕАД, „МОНИ МГ“ ООД, Любозар Фратев „НОВИЗ“ АД, Илия Филипов „ПИМК ХОЛДИНГ ГРУП“ АД, „ПРОФИЛИНК“ ООД, д-р Ангел Ставрев СБАЛАГ „СЕЛЕНА“ ООД, Елин Тодоров „ТЕД-БЕД“ ЕАД, „ТЕМПЕКС“ ЕООД,  Кирил Василев „ХМЦ“ АД, „ХЪС“ ООД.

Новата организация обхваща до момента 20 от най-големите компании в града и областта, които за миналата година са генерирали 1,4 милиарда лева оборот. Първите членове на сдружението формират 6,5 % от БВП на Пловдивска област. В тях работят 8113 души, което е 4,1 % от трудовия ресурс на областта. Годишно плащат около 60 млн. данъци, от тях: 700 хил.лв. – местни данъци и такси, 860 хил. – ТБО и 1 085 000 лв. – данък МПС.

Сдружението е отворено. Всеки може да се присъедини, ако изповядва абсолютно чистата алтруистична идея. Амбицията ни е да имаме около 100 членове до Нова година, заяви изп. директор Ангел Стоилов.

Организацията отчита наличието на множество нерешени проблеми и лоши управленски практики на местно ниво, за това декларира, че с капацитета на своите членове и водещи консултантски фирми може да прави анализи на съществуващите проблеми, да посочва ефективни решения. „Бизнесът за Пловдив“ се легитимира като партньор на управлението и негов коректив в каузата.  А именно – подобряването на жизнената и бизнес средата в Пловдив за един по-добър град и по-добър живот, обявиха бизнесмените.

И като казват жизнена среда, говорят буквално. Първата кауза, която обявиха е

Въздухът, който дишаме

Чистота на въздуха е сред най- големите проблеми в този град, заяви инж. Любозар Фратев, който води дългогодишни съдебни дела с местната администрация за това. Бизнесът вече е финансирал изследване на независима лаборатория, което показва, че дните с превишена запрашеност на въздуха в Пловдив са средно 111, а не както твърди общината и местните измервателни станции – около 40-45. Проучването показало, че в 50 на 100 от тези дни замърсяването е 5-6 пъти над пределно допустимите норми.

Фратев припомни, че в града вече има над 10 мобилни станции, които измерват ежедневно тези стойности и призова, всеки който иска да си закупи устройство (цената му е ок. 80 лв) и да предоставя данните, за да се знае истината и да се търси отговорност от управляващите какво правят по програмите и стратегиите, които имат разписани за целта.   

Следим изкъсо обществените поръчки

Мониторинг на средствата за обществените поръчки, самите процедури и усвояването на парите, това е вторият приоритет, обявен от сдружението. За пример бе посочена обществената поръчка за подобряване на градската среда в Централната градска част на стойност близо 20 млн. лв., която бе свалена за втори път заради „техническа грешка“.

Журито в Пловдив 2019 е бетон

Това е мнението на големия бизнес в Пловдив. „Като европейска столица на културата през 2019-а Пловдив ще усвои приблизително 38 млн. евро за инфраструктурни проекти и културни събития. Принципът на кандидатстващите за финансиране във Фондация „Пловдив 2019“ е „Искам танк, за да получа пушка“. Журито там е изключително компетентно и успява да отсее сеното от плявата,“ изрази общото мнение на бизнеса инж. Любозар Фратев, който влезе в ролята на говорител на сдружението по време на представянето. Управителите на 20-те крупни фирми са единодушни, че засега нямат съмнения във фондацията да се злоупотребява със средства.     

Старинен Пловдив ще има още една реставрирана перла в короната

„90 % от производството ни заминава извън града, а 90 % от хората ни живеят в него. Смятам, че бизнесът ни се е скрил зад тъмните стъкла на автомобилите и високите огради на домовете си. Трябва да излезем и да направим нещо за този град.“ Така Атанас Рогачев аргументира членството си в сдружението.

Бизнесът за Пловдив е спечелил търг на Областна администрация за наемане и стопанисване на къща в Стария град. Паметникът на културата се намира до Къща Недкович. Навремето е ползвана от държавата за приемна на външнотърговско министерство. Бизнесмените готвят проект за нейното възстановяване. Целта им е да я превърнат в жива къща за пловдивчани и гостите на града.    

Поглед към властта

От сдружението са отправили две покани за среща с кмета, на втората той откликнал. Поговорили си, очертали проблемите и предложили компетентна помощ. По въпроса с чистотата на въздуха не са единодушни, то е ясно.

Пловдивските бизнесмени смятат, че щом са на пазара толкова години, значи са успели да решат успешно собствените си проблеми, тези на близките си и на хората, които работят във фирмите им. А вече е дошло време да направят нещо наистина отговорно към всички пловдивчани, като гледат сериозно и с по-високи изисквания към работата на местната власт.  

За сега смятат, че ще се справят като помощник и коректив, но ако се наложи да влязат в управлението ще е с издигане на независими експерти, заради горчивия опит от Бизнес експертния съвет, в който част от тях членуваха допреди политизирането му.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.