ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Почти 10 000 ученици гласуваха за любима книга

Подрастващите дадоха своя вот за над 950 заглавия

Кампанията за избор на десетте най-четени книги от учениците в Пловдив е към своя край. Тя беше организирана и проведена от Община Пловдив, Регионален инспекторат по образованието – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“. В нея се включиха 9933 ученици от 56 пловдивски училища. Интересен е фактът, че участниците в допитването дадоха своя вот за повече от 950 любими заглавия.

Успоредно с анкетата на 25 и 26 април в СОУ „Константин Кирил Философ“се проведе фестивал-конкурс за най-добра драматизация на приказка или част от книга. В него участваха 13 училищни състава от три възрастови групи – първи-четвърти, пети-осми и девети-дванадесети клас. Представените драматизации сериозно затрудниха журито в неговия избор.

Обявен беше и конкурс за написване на отзив за книга. По време на кампанията се разгърна и значителна съпътстваща дейност – срещи с писатели, литературни четения, обсъждания. Особено стойностна се оказа инициативата на ученици от ОУ „Димитър Димов“, които изготвиха и реализираха проект по отваряне отново на училищната библиотека, която не работеше повече от 16 години. Със свой труд през пролетната ваканция те почистиха библиотеката. След това потърсиха и помощта на НБ „Иван Вазов“, за да се обучат в това как и какво да направят, за да започне пълноценната работа на училищната  библиотека, как да записват читатели, да попълват читателски карти, да следят движението на книгите.

Заключителната церемония по обявяване на десетте най-четени от учениците в Пловдив книги ще се състои на 13 май /петък/ от 14.00 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. В нея ще вземат участие ученици, преподаватели, представители на организаторите, издателствата-партньори. Ще бъдат представени и резултатите от конкурсите, проведени в рамките на кампанията. Ще има и томбола с имената на всички участници в проучването. На отличените в конкурсите и късметлиите в томболата ще бъдат връчени награди.

И разбира се най-важното – ще разберем кои са любимите книги и автори на нашите деца!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина