ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

Полицаи и прокурори ще учат децата на безопасно движение на пътя


 
Екипи от прокурори, следователи и полицаи, които извършват огледи и участват в разследвания по тежки пътни произшествия, започват да изнасят съвместни лекции за безопасно поведение по пътищата пред учениците от 11 клас във всички  училища в Пловдивска област.

Това стана ясно днес след съвместна среща в Окръжна прокуратура-Пловдив, където бе подписано споразумение за сътрудничество в съответствие със сферите на дейност между Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив,  Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив и Ваня Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието. Поканата за срещата бе отправена от Окръжна прокуратура-Пловдив на 26 януари 2016 г.

Тревожната статистика сочи, че през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки пътни произшествия, при които загинаха и бяха ранени млади хора, чиято възраст е под 20 години. Лекциите за безопасност на движението ще се провеждат в часа на класния ръководител и стартират през следващата седмица. Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.

„Целта е да се разясни на кандидат-курсистите до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и въобще неглижирането на правилата за движение. Но ние се обръщаме не само към бъдещите водачи, но и към пътниците, които сядат до тях в автомобила, защото те също носят отговорност, ако видят шофьор в неадекватно състояние и не го спрат преди да потегли на път. В класните стаи ще влязат само колеги – магистрати и полицаи, които са практици. Те са били неведнъж на огледи на тежки пътни произшествия и в продължение на години са разследвали причините за настъпването им. Факт е, че дори и при съобразяване с максималната скорост за движение по съответния път, се крие възможност да бъде предизвикана катастрофа – виновно /по непредпазливост/ от водача.  Затова трябва да се шофира с повишено внимание и с бдителност. Ние искаме нашето послание, че на пътя всеки трябва да е отговорен, прецизен и подготвен, да стигне до колкото може повече ученици, защото това означава спасен човешки живот“, коментира след срещата Румен Попов, окръжен прокурор на гр. Пловдив.  

Лекциите на екипите от магистрати и полицаи ще бъдат проведени в 68 училища в Пловдивска област, където има паралелки от 11 клас или пред 4 419 ученици. От тях 3 225 ученици са в град Пловдив. При представяне на темите ще бъдат показани и кадри от пътни произшествия.  Споразумението за сътрудничество е подписано в изпълнение на правомощията на прокуратурата за защитата на обществения ред и постоянния надзор за законност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина