Топлоцентралата в Труд сред нарушителите, санкционирани от РИОСВ през септември

Зелен град Изпод тепето Новини

Наложените  глоби за периода са в общ размер на 109 800 лева

Биоцентралата в село Труд е сред нарушителите, санкционирани от  Регионалната инспекция по околната среда и водите през септември. Инспекторите извършиха общо 100 проверки на 89 обекта, от които 54 са извънредни. В рамките на проведения контрол те направиха 39 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, отчетоха от инспекцията.

Издадени са 22 наказателни постановления на нарушители. Наложените  санкции и глоби в общ размер на 109 800 лева. Екоинспекцията определи имуществени санкции на двама оператори на инсталации с издадени комплексни разрешителни за неизпълнение на условията в тях в общ размер от 30 000 лева. Най-много са наказаните фирми заради нарушения при събирането, третирането и транспортирането на отпадъци. Санкционирани са и собственици на предприятия, замърсяващи водни обекти, без да имат издадено разрешително за заустване или превишаващи установените в тях норми.

За констатирани административни нарушения на Закона за опазване на околната среда и специалните закони бяха съставени 7 акта. Сред нарушителите са фабрика за производство на пелети и предприятие за производство на лекарства в Пловдив, както и биоцентралата в с. Труд. От РИОСВ не уточниха точно какво е нарушението в биоцентралата и каква е санкцията там.

Екоекспертите откриха нарушения и по отношение спазването на законодателството в областта на водите – наложиха акт на ВиК-оператора за неспазване условията в разрешителното за заустване за канализационната система в  Стамболийски, както и на малка ВЕЦ в района на Карлово за заустване на отпадъчни води с показатели, превишаващи заложените в разрешителното индивидуални емисионни ограничения. Акт за установяване на административно нарушение получи и физическо лице за търговия със защитени пойни птици, както и фирма за липса на регистрация на внос на дървени въглища от кокосови стърготини от страна, извън ЕС.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.