БългарияЗдравеНовиниПУЛС

Джипитата искат потребителската такса да е между 5 и 8 лв.

Ще настояваме за промяна на таксата за посещение при личен лекар. В момента се обсъжда тя да е между 5 и 8 лв. или да се върне първоначалният вариант да е 1% от минималната работна заплата, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

„Държавата казва, че е социална. Чудесно! Мисли за болните и бедните, но защо на наш гръб? Когато освободиш от такса – деца до 18 г, студенти, хората с ТЕЛК решения, изпълнявай социалните си функции, но не за сметка на лекарите. Потребителската така е 2,90 лв. от 2012 г. Кажете ми една цена, която от толкова време да стои на същата стойност. Много ни се събра, защото трудът ни е тежък, отговорен, смешно заплатен, но гарниран агресия, за която никой не търси сметка. Държавата казва „вие ще осъществявате 24-часова неотложна помощ“. Не коментирам София, защото тук има центрове, които поемат медицинската грижа, когато не сме на работа, за което им плащаме. Но в крайните райони, в селата лекарят е единственият, който осигурява медицинско покритие. Затова 24-часово разположение получава 1,80 лв. на година“, обясни д-р Николова.

Тя посочи, че първоначално общопрактикуващите лекари у нас са били 5000, а сега са под 4000, съобщава OFFNews. Същевременно извършените от тях прегледи за година са 30 милиона. Според статистиката 95-96% от пациентите с COVID-19 са се лекували при общопрактикуващия си лекар, каза още лекарката.

По думите ѝ съсловието застарява и намалява, но професията не е достатъчно атрактивна за младите специалисти и няма желаещи да работят като лични лекари. Д-р Николова посочи причините: тежък работен 24-часов ден, безумни административни такси, тежки рестрикции, наказания.

Лекарката коментира и грипния сезон.

„Кабинетите са пълни с деца. В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност“, подчерта тя.

Според нея програмата за противогрипна профилактика трябва да се разшири и в нея да бъдат включени и децата, а не само възрастните над 65 г.

Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. При всички случаи ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта, ползването на болнични от родителите. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?, риторично запита д-р Гергана Николова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина