БългарияЖивотЗдравеНовиниПУЛС

Да се повиши ли таксата при лекарите, или да отпадне?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата, съобщава БНР.

За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ).

„Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет”, твърди д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС. Според него по-високата такса би повишила качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.

Джипитата в България които работят по договор с НЗОК са 3950, като средно те лекуват по 1711 души.

От БЛС са изчислили, че в момента средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 години, а 25% са в пенсионна възраст. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар.

„Въпросът с потребителската такса е уреден в чл. 37 на Закона за здравното осигуряване. Там се казва, че всеки пациент трябва да заплаща такава такса при посещение на лекар, в болница или при зъболекар. Непроменената такса не отразява нито инфлацията през тези години, нито повишените разходи за издръжка на един кабинет“, отбеляза пред Радио София д-р Ваня Добрева, ОПЛ.

Тя припомни, че има групи хора и пациенти, които са освободени от потребителска такса. И никой не компенсира лекарите за труда им с такива лица.

„Не сме поставяли искане с конкретна сума за актуализацията на таксата. Размерът ще бъде определен от Министерския съвет. Но тя категорично трябва да бъде повишена“, допълни д-р Добрева.

Тя припомни, че има проблем и с кадрите. Малко са младите лекари, които се насочват към общата медицина. За това значение има не само заплащането, но и натовареността, административната и несвойствена дейност на ОПЛ.

От пациентски организации „Заедно с теб” възразяват и дари настояват потребителската такса да отпадне напълно.

„Към нас се обърнаха много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането на някои лични лекари потребителската такса да бъде увеличена до 8 лева – заяви пред Радио София Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“. – Безпокоят се, че така ще се ограничи достъпът до здравни услуги, и това ще доведе до влошаване на здравния статус не само на хроничноболни, но и на хора с остри състояния.“

Според Георгиева през 2012 година разходите на НЗОК за първична извънболнична медицинска помощ (личните лекари) са били приблизително 2,66 млрд. лева, докато за 2022 година те са били над 6 милиарда.

Пациентските организации не приемат и другия довод на джипитата – таксата да предпазва системата от свръхползването на услуга, защото експерти се стремят да се обърне пирамидата и болните да бъдат (из)лекувани в доболничната, а не в скъпата болнична мрежа от медици и центрове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина