АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (18.11–24.11)

Тази седмица в Пловдив ще се потопим в Киномания и ще разгледаме изложба на бижута в Котка и Мишка

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

18 ноември

Киномания в Пловдив

В рамките на 17 дни на КИНОМАНИЯ ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните европейски и световни заглавия, както и няколко музикални и документални филми.
Откриването е на 18 ноември в 18:30 ч. с документалния „Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен“. Разказът през призмата на култовата песен „Алилуя“ ни среща с музикалната легенда Ленърд Коен. В света на музиката ще се потопим и със „Сезария Евора“. Португалският документален филм разказва за световноизвестната певица от Кабо Верде и нейния дълбок, плътен и богат глас. „Сезария Евора“ ще гледаме на 30 ноември от 20:30 часа.
Един от акцентите на тазгодишния фестивал е новият филм на Стивън Спилбърг „Семейство Фейбълман“. Изповедният и напълно омагьосващ филм e обяснението в любов на великия режисьор към магията на киното. Ситуирана в края на 50-те и началото на 60-те години, тази почти автобиографична затрогваща приказка за израстването е разказана през погледа на Сами Фейбълман – момче, което се влюбва в киното и в неговото създаване. Прожекцията на „Семейство Фейбълман“ е на 3 декември от 18:30 часа.
В тазгодишната програма влиза и носителят на Златна палма от фестивала в „Кан“ „Идиотският триъгълник“. Вълнуващата скандинавска комедия, в която ще видим Уди Харелсън като капитан, ни качва на круизен кораб с куп богаташи, който попада в буря и много изненадващи събития. Филмът може да гледаме на 4 декември от 18:30 часа.
На големия екран в рамките на фестивала ще се срещнем с още няколко любими актьори в най-новите филми филми. Ралф Файнс и Джесика Частейн си партнират във великобританския „Опрощение“ на 25 ноември от 18:30 часа. Двамата са богата двойка, която убива при пътен инцидент беден мароканец и се опитват да прикрият случая.

LUCKY Дом на киното

18.11 – 04.12.2022

Концерт на Графа

Сцената на Plovdiv Event Center ще посрещне най-харизматичната българска звезда – Влади Ампов-Графа!
Подгответе се за концертно шоу с над 15 номер едно хита, брилянтно изпълнени от Графа пред най-яката публика в Пловдив!

Plovdiv Event Center

19:00 часа

Underground Poetry w/ TOPPY & MANU at Bally Club

На 18 ноември за доброто настроение в клуба ще се погрижат  TOPPY &  MANU!

Всеки има право да се поглези, да се почувства специален! 
Бъди там, прекарай една неповторима вечер

Bally Club

21:00 часа

19 ноември

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

ALL THAT JAZZ: Самостоятелна изложба на Антония Дочева

„Джазът учи на живот с достойнство, подхранва порива към свобода, непримиримост към несправедливостите и призовава към промяна на света към добро. Той дава нужното за укрепване на духа, влива сили, създава общност. Джазът произнася истината. Създаването на тази музика е резултат на избор, в който има опора в ценности. Такива избори са правили великите Били Холидей, Ела Фицджералд, Нат Кинг Коул Дюк Елингтън. С темите още в началото джазът не отвръща поглед от проблемите, а ги осветява и призовава за решаването им. С развитието на темите се споделя знание за живота с любов, надежда и светлина. Джазът на всеки действа различно, но никога безразлично.“, споделя Антония, чието творчество неизменно се преплита с музиката през годините.
Антония Дочева е родена в град София. През 1968г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1973 се дипломира в Националната художествена академия “Николай Павлович”, специалност “Илюстрация и оформление на книгата”.
Художничката илюстрира 45 книги за деца, повечето от които са публикувани освен в България, също в Испания, Англия, Полша, Русия и Чехия. Оформя и илюстрира три тома приказки на Братя Грим. Създава над 5000 илюстрации за детски анимационни филми. В периода 1982-1994 г. е единствен представител на България за UNICEF, създал и дарил два пъзела, илюстровани картички и календар за „Годината на детето“. Нейни живописни творби /два портрета и натюрморт/ са притежание на Националната художествена галерия, множество платна се намират в частни колекции и обществени галерии в България, Гърция, Италия, Франция, Германия, Австрия, Англия, Швейцария, Аржентина и САЩ.

Галерия Артистика

18:00 – 19:30 часа

ДОН КАРЛОС – Верди

Кралският двор на Испания се мести в Опера Пловдив с едно от най-известните произведения на Верди по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действия на Инквизицията на фона на една невъзможна любов.

Постановката на Нина Найденова се фокусира върху личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри.

Държавна опера Пловдив

19:00 часа

Концерт „Ние сме КУ-КУ БЕНД“

Очаквайте концерта на Ку-Ку Бенд в Пловдив!

Повече информация за събитието ще откриете тук: https://www.facebook.com/kukubandofficial1

Комплекс С.И.Л.А., Пловдив

20:00 часа

V:RGO, Emil TRF, Moneystaxs

Култово парти, в присъствието на V:RGO, EMIL TRF, MONEYSTAXS, DJ THEO, се задава в Plovdiv Event Center! 

Бъдете в центъра и се насладете на момента!

Ритъмът има значение!

Plovdiv Event Center

GROOVELAB w/ Yokolove

Заповядайте за седмичната доза яка музика и разпускане на по питие в Bally Club.

Yokolove ще представи разнообразна музикална палитра, изпълнена с динамичен, ритмичен и вокален саунд.

Bally Club

21:00 часа

20 ноември

Авторски спектакъл „Петък вечер“

Има седмици, в които единственият смисъл е очакването на петъчната вечер. Има дни, които минават изцяло в планирането ѝ. Има хора, за които петък вечер има статута на религиозен празник.
Но не са малко и онези, които могат да го празнуват само в най-смелите си мечти. Като например татковците. Четирима млади мъже, на които все по-рядко се удава възможност да се забавляват, ни разказват как може да мине една петъчна вечер, влизайки в различни роли. Показват ни кой е точният ключ и коя е правилната врата, а после демонстрират как петъчният запой може да разбърка пъзела. Водят ни към един мечтан финал на вечерта, но влизането в тоалетната рязко променя всичко.
Разкриват ни точно колко пъти времето за подготовка трябва да надхвърля продължителността на самия купон. Потапят ни в един фрагментиран свят, издигащ в култ копнежа по свръхизживяването. Защото животът се живее само веднъж.
Постановката е подходяща за лица над 16 години.

Дом на културата “Борис Христов“

 19:00 часа

За всички събития през седмицата посетете единствения дигитален гид под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина