БългарияВластИзбориНовини

Приеха компенсации за бизнеса заради високите цени на тока

Парламентът прие компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока да се плащат за цена над 200 лв. на мегаватчас до размера на средната за съответния месец, пише Дневник. С решението си депутатите възлагат на Министерския съвет да приеме програма за предоставянето на тези компенсации.

Решението се гласува за втори път, след като се оказа, че част от текстовете, които бяха одобрени неотдавна, не са работещи.

След гласуването днес помощта за всички бизнеси, независимо от размера им, ще е с разликата между базова цената от 200 лв. на мегаватчас и средната за месеца.

Първоначално проектът на ГЕРБ предвиждаше компенсациите да бъдат за цената на тока над 250 лв. на мегаватчас. На заседанието на енергийната комисия прагът бе свален на 200 лв. При гласуването на решението в пленарната зала по предложение на Владислав Панев от „Демократична България“ бе предложено прагът да зависи от инвестициите във ВЕИ. Той получи подкрепа и се прие, че таванът на практика на цената на тока е 200 лв. само за бизнесите, които инвестират в енергийна ефективност и ВЕИ за собствено ползване. В противен случай таванът за тях остава 250 лева. За ВЕИ инвестициите се иска те да покриват поне 20% от собственото потребление, а за тези в енергийна ефективност – да водят до поне 10% намалено потребление за година. И в двата случая се изисква доказателство с документи.

Впоследствие обаче се оказа, че условията са неизпълними, и се наложи решението да бъде ревизирано първо в комисията, а днес и в пленарната зала. След гласуването днес помощта за всички бизнеси, независимо от размера им, ще е с разликата между базова цената от 200 лв. на мегаватчас и средната за месеца. Като вносител на проекта е Драгомир Стойнев от БСП.

„За нас, разбира се, от левицата, са важни тези студени месеци – знаете, че голяма част от общините говорят и за дървени ваканции, тъй като са притеснени от високите цени на ел. енергията – така че ясли, детски градини наистина да бъдат спокойни“, обяви той, цитиран от БНР.

Според Владислав Панев от „Демократична България“ праг от 200 лева за мегаватчас ще бъде непосилна тежест върху българската държавна енергетика. Още на заседанието на енергийната комисия преди седмица изчисли, че само тази разлика между 200 и 250 лв. вдига разходите на бюджета за една година с 1 млрд. лв.

„Въвеждайки таван от 200 лв., това означава рязко намаляване на стимулите за инвестиции в енергийна ефективност, във ВЕИ технологии“, обяви днес той в пленарната зала.

Според Асен Василев от „Продължаваме промяната“ пък няма да има приходи за тези компенсации.

„Ще приемем програма за компенсации без гарантиран приход във Фонда за енергийна сигурност.“

Делян Добрев от ГЕРБ, който оглавява и енергийната комисия, обяви, че няма такава опасност.

„Към момента има точно толкова източници за компенсиране, колкото имаше лятото, когато приехме за първи път тази програма за компенсации. Редът, по който ще се генерират средства във Фонда за енергийна сигурност, си стои такъв, какъвто си беше преди. Приемането на регламента ще означава, че не само държавните предприятия – АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК – които досега даваха парите и тези пари ни стигаха, а и другите производители ще се включат във вноски в този фонд.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина