ГрадътКултураНовини

Откриват изложбата „Магията на иранското изкуство и занаяти“

Тази година се навършват и 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран

Посолството на ИР Иран – София и Регионален етнографски музей – Пловдив откриват на 13 декември от 17.30 ч. изложбата на „Магията на иранското изкуство и занаяти“, която ще бъде представена за първи път пред публика.

Изложбата показва произведения на иранското занаятчийско изкуство и ще очарова посетителите с уникални експонати. Тази година се навършват и 125 години дипломатически и 70 години културни отношения между България и Иран.

В изложбата са представени различни образци на иранското изкуство – наследство на хилядолетната иранска цивилизация. Произведенията на майсторите разкриват самобитната красота на иранското изкуство и ни привличат с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура. Посетителите на музея ще могат да се докоснат до образците на древните ирански изкуства и традиционните ирански занаяти, съхранени до днес: „каламзани“ – вид гравиране върху метал; „минакари“ – вид емайлиране; „хатамкари“ – инкрустация върху дърво и „персийски килими“.

Изкуството „каламзани” в Иран има история от 7000 години, за която свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Това изкуство бележи забележителен напредък по времето на управлението на Сефевидите – преди около 450 години и е взаимствало и продължава да взаимства черти от определени стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм.

Изкуството „минакари” пък датира хилядолетия назад. Още по времето на цар Кир Велики този занаят е бил практикуван в Персеполис, древната столица на Персия. Подобен вид занаятчийско изкуство е съществувало и в Европа при келтските племена преди около 1500 години.
„Хатамкари” е един от най-известните ирански занаяти, имащ голяма художествена стойност. Този занят представлява вид инкрустация върху дърво. Самият „хатам” се състои от регулярни многостранни парченца метал или слонова кост, които се декорират ръчно върху дървото. И до днес, школата на иранския град Исфахан е една от запазилите се и най-значими школи по „хатамкари”.

Персийските килими са известни в цял свят и историческите данни сочат, че изкуството на тъкане на килими в Иран е съществувало още в древни времена. През вековете килимът се е превърнал в символ на древната и богата персийска култура и е играел ключова роля в бита на персите. Въпреки че в днешно време килимарството в страната се механизира, държавата си остава най-големият производител и износител на ръчно тъкани килими. Около 1.2 милиона души в Иран се занимават с тъкане на килими, предназначени за местните и световни пазари. Иранците са измайсторили и най-големия ръчен килим в историята на килимарството с площ 5625 кв. м.
Изложбата ще може да разгледате до средата на януари в Изложбена зала на РЕМ – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина