БългарияВластИзбориНовини

БСП връща третия мандат за съставяне на правителство

БСП връща на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това беше последната възможност 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет, пише БНР. Предстои държавният глава да разпусне Парламента и да определи дата за провеждането на петите за последните две години предсрочни избори.

Решението на левицата да не номинира премиер обяви още в петък председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която преди осем дни получи от името на левицата папката с третия мандат от президента. Тогава тя обяви план с четири стъпки за съставяне на кабинет. В търсене на подкрепа левицата покани на среща лидерите на всички парламентарни партии, в която участваха ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Останалите три формации – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ – отказаха да участват в срещата.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група, Нинова обяви:

„Връщаме третия мандат на президента“.

Така се изчерпва и последната възможност за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

След като и БСП върне мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори.

По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

„По Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим.“

За организацията на вота, който ще бъде по нови правила след промените на Изборния кодекс, е необходимо и становището на Централната избирателна комисия. Днес президентът ще разговаря с ръководството на ЦИК.

„Да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини – поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините, на 26 март.“

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет. Вероятно ще заложи на настоящия екип.

Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина