Освободиха от ареста собственика на Джиро Трейд, който блъсна велосипедист в Пловдив

Темида

Тодор Неделчев поиска от съда домашен арест или парична гаранция

Съдия Михеала Добрева го пусна с мярка „подписка“

Окръжен  съд – Пловдив промени мярката за неотклонение на Тодор Неделчев, който на  13 юли при катастрофа блъсна 86-годишен велосипедист, а пострадалият почина на път за болницата.

Припомняме, че собственикът на фирмата за алкохол Джиро трейд има повдигнато обвинение, че при управление на автомобил „Нисан Навара“ е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Петър Стамболов. Той бе арестуван веднага след катастрофата, станала на кръстовището на  ул.“Велико Търново“ и „Авксентий Велешки“. Става дума за престъпление по чл. 343 ал.1, б. „В“, във връзка с чл. 342, ал.1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда лишаване от свобода от 3 до 6 години.

Алкохолният бос бе доведен в залата от служители на съдебна охрана с белезници, направо от ареста. Защитникът му адвокат Цветанка Ботева забрани той да бъде сниман и пожела заседанието по искане на Окръжна прокуратура за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Тодор Неделчев да бъде гледано при закрити врата. Последното искане на защитата не бе уважено.

В залата обвиняемият, заяви, че съжалява за така стеклите се обстоятелства и се извинява на роднините на загиналия. Той и защитата му настояха за по-лека мярка, като „домашен арест“ или „парична гаранция“. В мотивите им бе посочно, че Неделчев е управител и собственик на две фирми, отговаря за 38 работници и се грижи за две малолетни деца. Адв. Ботева изтъкна, че клиентът й е останал на мястото на ПТП-то и е направил всичко, което е било по възможностите му, за пострадалия.  

По време на задесанието стана ясно, че камера на магазин е документирала фаталния удар, в следствие на който велосипедистът Петър загина миналата седмица. Това се разбра от думите на прокурор Марин Пелтеков. По думите му, на записа се вижда как възрастният човек спира, оглежда се и дори пропуска друга кола, преди да пресече улица "Авксентий Велешки". След това е записан сблъсъкът с джипа, за който е установено, че няма никакъв спирачен път. За липсата на спирачки  има и свидетелски показания.

Държавното обвинение поиска най- тежката мярка за Неделчев с мотивите, че справка в Пътна полция показва наличието на повече от 30 глоби с фиш и наказателни постановления за нарушения по Закона за пътищата, повечето от които за шофиране с превишена скорост. Прокурор Пелтеков изтъкна и факта, че обвиняемият е осъждан по наказателно дело за подбудителство за палеж, а присъдата му е изтекла през февруари тази година. Обвинението смята, че горепосочените факти го правят обществено опасен.

В крайна сметка, след половин час заседание, съдът в лицето на Михаела Добрева  наложи най-леката мярка за неотклонение на Неделчев, а имено подписка. Съдът намери, че не са налице всички законови предпоставки, предвидени  в чл. 63 от НПК, за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. От доказателствата по делото не може да се направи извод за наличието на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление от обвиняемия Тодор. Целите на мярката за неотклонение по чл. 57 от НПК според съда биха се постигнали и чрез най-леката, предвидена в закона мярка, „подписка“.

Решението е неокончателно и подлежи на протест пред Апелативен съд – Пловдив. На излизане от залата прокурорът Марин Пелтеков заяви, че има 3 дни и ще обжалва. Делото е насрочено за 25 юли от 10 часа.

Споделете ни във:

1 thought on “Освободиха от ареста собственика на Джиро Трейд, който блъсна велосипедист в Пловдив

  1. „Гъзът ми не е отзад“ шикалкавил зам-кметът Розалина П. пред Т. Грозданова от ПодТепето по ВАЖНИ ВЪПРОСИ ЗА ВЕЛОДРОМА, тенекиения колодрум, непотребен на неколодрумещите данъкоплатци. Отправени ОФИЦИАЛНО, СРОКЪТ за отговор изтече на 3ти юли от юни. ОЧАКВАМЕ информацията за идиотизма.
    А за фаталния инцидент виновни са ВЕЛОалеите на велоЛОБИТО, подлъгващи велосипедиста, че има „предимство“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.