СъдТемида

Оневиниха бившия кмет на Куклен по четири от общо петте обвинения срещу него

Димитър Сотиров с 1 година условно за раздаване на близо 10 хиляди лева от общинската хазна

Съдът оправда напълно и заместника му Иван Апостолов

3-годишната сага завърши с шамар за обвинението

Димитър Сотиров облекчен, след като чу решението на съдаРешение на Окръжен съд прозвуча като шумен шамар за прокуратурата днес следобед, когато бяха прочетени присъдите на бившия кмет на Куклен Димитър Сотиров и заместника му Иван Апостолов. Екс първият в общината бе оневинен по четири от общо петте обвинения, като бе признат за виновен само по първото- за ощетяване на общинската хазна с раздаването на близо десет хиляди лева на граждани на Куклен. Наказаха го с една година затвор условно с три години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за срок от 6 години. Самият Сотиров твърди, че ще обжалва на по-горна инстанция, тъй като въпросните  средства са използвани за социални помощи на жители на Куклен в нужда- за лечение, за погребение и прочие.

Съдът го оправда по четирите основни обвинения за злоупотреба с власт при сключване на договори по ЗОП, за нарушение на Закона за общинските бюджети,  присвояване на общински средства. Видимо облекчен от решението на съда  Димитър Сотиров отказа да коментира, тъй като има още инстанции. Безработният от три години бивш кмет обаче подчерта, че ще обжалва условната си присъда и ще поиска оневиняване по всички обвинения. 3 години, тежки обвинения, скандали, публични линчове от страна на шумни медии, и накрая вижте резултатът. Това е, коментираха негови близки в кулоарите на съдебната палата. Те припомниха, че голямата истерия е започнала от Николай Бареков и медията, която той управляваше.

Коментар отказа и прокурорът по делото, който бе в обяснимо мрачно настроение след края на заседанието. Не стана ясно дали държавното обвинение ще обжалва решението на Окръжния съд.

Иван АпостоловНай-доволен от случилото се в съдебната палата днес бе заместникът на Сотиров- Иван Апостолов. Той бе признат за невинен и по двете обвинения срещу него за нарушения на Закона за обществените поръчки, и за злоупотреба със служебно положение. Доволен съм от решението. Всичките обвинения бяха изсмукани от тук- от там, заяви той след решението на съда.    

Близо 8 хилядите лева разходи по делото са за сметка на данъкоплатеца. Сотиров ще трябва да плати само 583 лв за разноски по процеса.

Присъдата

Димитър Сотиров беше признат за виновен в това, че през периода от април 2008 г. –  до декември 2009 г. като кмет е нарушил служебните си задължения относно  приема отчета за 2007 г. и 2008 г. и бюджета за 2008 г.  и 2009 г. на  Община Куклен, като се е разпоредил с парични средства от бюджета на Община Куклен с цел да набави на други лица имотна облага, всичко общо 9820 лв. и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за Община Куклен, а именно такива от имуществен характер, както и такива, изразяващи се в създадени смущения в нормалното функциониране на Община Куклен, компрометиране на нейния авторитет и разколебаване доверието на гражданите.

Димитър Сотиров беше признат за невинен по другите му повдигнати обвинения, затова да е присвоил чужди пари – сумата от 100 000 лв., собственост на Община Куклен и затова умишлено да е склонил и улеснил Иван Апостолов за извършването на престъпление по чл.282 ал.2, НК. Сотиров е признат за невинен в това да е нарушил служебните си задължения съгласно Закона за обществените поръчки и Закона за общинските бюджети, като е сключил договор за доставка на бетон между Община Куклен и „Вяра -2006” ЕООД гр. Куклен, представлявано от Елина С., с цел да набави за „Вяра -2006” ЕООД облага. Сотиров е признат за невинен в това, че умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество при изграждането на канализацията на гр. Куклен, като не е провел процедура по възлагане на обществена поръчка и не е осигурил извършването на строително – монтажните работи от строител, вписан в централния професионален регистър на строителя за изпълнение на строежи и не е извършил необходимото за уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството с писмени договори и от това са последвали значителни щети за Община Куклен в размер на 1 012 557 лв.
Иван Апостолов беше признат за невинен по повдигнатите му обвинения затова, че на 15.11.2007 г. в гр. Куклен, като зам.-кмет на Община Куклен, в качеството му на длъжностно лице,заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с подбудителя и помагача Димитър Сотиров, е нарушил служебните си задължения съгласно Закона за обществените поръчки и Закона за общинските бюджети, като на 15.11.2007 г. е сключил договор за доставка на бетон между възложителя Община Куклен/  и ЕТ „Елина Сотирова – Вяра” гр. Куклен, представлявано от Елина С. като изпълнител, с цел да набави за ЕТ „Елина Сотирова – Вяра” гр. Куклен облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за Община Куклен, а именно такива от имуществен характер, както и такива, изразяващи се в създадени смущения в нормалното функциониране на Община Куклен, компрометиране на нейния авторитет и разколебаване доверието на гражданите.
Апостолов е признат за невинен в това през периода 23.04.2008 г.- 01.04.2009 г. в гр. Куклен, като зам.-кмет на Община Куклен, в качеството му на длъжностно лице,заемащо отговорно служебно положение при условията на продължавано престъпление, да е нарушил служебните си задължения, като се е разпоредил с парични средства от бюджета на Община Куклен, с цел да набави за Петър П., Здравко К. и Златка Е. имотна облага в размер общо на 350 лв.
Апостолов е признат за невинен в това за периода м.януари 2010 г. – м.декември 2011 г. в гр. Куклен, при условията на продължавано престъпление, да е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага, а именно да бъде положен безплатен труд от 9 работници на негов строителен обект, находящ се в местността „Копривките”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина