Кметът на Перущица застава пред Специализирания наказателен съд

Темида

Ради Мичев ще отговаря пред Темида по пет обвинения за длъжностни престъпления

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт спрямо кмета на Перущица Ради Мичев. Градоначалникът ще отговаря пред Темида по общо пет обвинения в длъжностни престъпления. Обвинителни актове са внесени и спрямо Илияна Павлова и Павлин Статев, които от държавното обвинение сочат като съучастници.

Според обвинителния акт, Ради Мичев като длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява ръководна работа в Община Перущица, като извършител, в съучастие с 36-годишната Илияна Павлова, като помагач, е присвоил чужди пари, представляващи плащания по договори с фирми, в размер на общо 19 524 лева, връчени му в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като за улесняване му е извършил и други престъпления, а именно, че съзнателно се е ползвал пред Дирекция в Община Перущица от неистински официални и частни документи, удостоверяващи извършване на дейности и плащане по договори между Община Перущица и фирми, а именно за изграждане на сгради, откриване на строителна площадка, протоколи за откриване на строителна площадка, констативни актове и такива за строително монтажни работи, доклади, пълномощни, фактури и др.

Кметът е обвинен е и за присвояване на чужди пари в общ размер на 87 027 лева, като за улесняването на присвояването е сключил неизгодна сделка от която е произлязла значителна вреда за общината в размер на 79 949 лв. Обвинен е още в това, че в София, съзнателно се е ползвал пред председател на Междуведомствена комисия, от неистински официални документи, относно извършено строителство на обект, а именно протоколи, актове за установяване на състоянието на строежа и на строително-монтажните работи, годността за приемане на строежа и др., когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

Ради Мичев е обвинен още в това, че в Пловдив, като длъжностно лице, е представил неверни сведения пред Държавен фонд „ Земеделие“ , за да получи средства, предоставени от Европейския съюз на Българската държава по Програма за развитие на селските райони /2007-2013/. Както и за това, че съзнателно е сключил неизгодна сделка-договор за консултантски услуги , от което е последвала значителна вреда за Община Перущица в размер на  36 162 лева.

Общият размер на причинените съставомерни имуществени вреди от деянията е 222 662 лева, изчисляват от прокуратурата.

Припомняме, че през септември 2016г., Ради Мичев, Илияна Павлова и Павлин Статев бяха задържани при акция на ДАНС и Икономическа полиция в община Перущица.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.