Кметът е в отпуск, замества го Розалин Петков

Темида

Съдът изслуша обвинението и защитата, решава в 17,30 часа дали да отстрани Иван Тотев от длъжност

Адв. Красимир Елдъров: Искането е целенасочено и няма основания

Прокуратурата: Фактът, че посочва кой да го замества показва, че може да влияе

Тотев: От пролетта на 2015-а досега не съм коментирал случая с никого и не съм оказвал влияние. Голяма част от разпитаните свидетели не ги познавам

Таня Грозданова

Делото за разглеждане на искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за отстраняване от длъжност на кмета на Община Пловдив Иван Тотев започна с близо час закъснение. Дежурният съдия Силвия Цанкова уважи искането на защитника на градоначалника – Красимир Елдъров, за почивка, за да се запознае с искането на СГП, което до този момент не му е било представено.

След явяването на двете страни адв. Елдъров представи на съда копие от заповед за отпуск на кмета от днес до 15 февруари, в която е определен за негов заместник зам.-кмета Розалин Петков. По този начин няма да е необходимо кметът да бъде отстраняван, а същевременно разследващите ще могат да си вършат работата спокойно, каза защитата.

Прокуратурата се съгласи с представеното доказателствено искане, но излезе с тълкувание, че щом кметът Тотев се разпорежда кой да го замества, то това отново потвърждава тезата на обвинението от необходимостта да бъде отстранен. На това Елдъров репликира, че преди малко прокуратурата е посочила името на Петков сред разпитаните свидетели.

В залата присъстваха трима обвинители, двама от СГП и пловдивския окръжен прокурор Иван Спиров. Според тях целта на искането е не кметът да не бъде физически на работа, а да бъде лишен от възможността да влияе на зам.-кметове, директори на дирекции и началници на отдели, участвали в разследваната поръчка за зоопарка. Според софийския градски прокурор Димитър Петров част от разпитаните свидетели отговаряли уклончиво, а по обявената поръчка нямало  идеен проект по смисъла на ЗОП и ЗУТ. Обвинителите прочетоха имената на разпитаните свидетели, сред които са служители на общината и управители и служители на 3 фирми – „Пътни системи”, „Запрянови 03” и „ГРАО Инженеринг”, като изтъкнаха, че Тотев може да повлияе на хората, които са в йерархична зависимост от него да променят показанията си, както и на все още неразпитания свидетел в качеството му на председател на комисията по обявената поръчка – зам.-кмета Димитър Кацарски.

Адвокат Красимир Елдъров заяви, че искането за отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност е целенасочено и няма основания. Той попита обвинителите защо обявяват поименно разпитаните и неразпитани свидетели и как така още уж най-важният свидетел на прокуратурата – зам.-кметът Димитър Кацарски не е разпитан при положение, че през целия декември са текли разпити. Той изтъкна, че още на 28 декември 2016-а година „г-н Тотев вече е стъкмен” и му е определена мярка „парична гаранция”. На 10 януари му е предявено обвинението и мярката, както и срок от 5 дни за плащане на гаранцията. Защитата изтъкна още, че материалите по делото са предоставени на съда именно по разпореждане на кмета, а отпуската му е свидетелство за неговата добронамереност и желание за съдействие.  

Според СГП не главният прокурор Сотир Цацаров, а колегите им от Пловдив са отправили искане делото да бъде преместено.

„От пролетта на 2015-а година, когато за пръв път бе повдигната темата, досега не съм коментирал случая с никого и не съм оказвал влияние”. Това заяви кметът  Иван Тотев пред съда и допълни, че не познава голяма част от разпитаните дори по физиономия.

Адвокат Красимир Елдъров се обърна към съда да не утвърждава „практиката, която сега се твори” да бъдат отстранявани кметове от длъжност и дори при доказана невинност да не бъдат връщани на работа до следващите избори. „Не трябва заради една благородна идея – Пловдив да има зоопарк, прокуратурата, макар и несъзнателно да  удовлетворява нечии политически интереси”.

Съдът излезе в почивка и ще се произнесе по искането в 17,30 ч. Очаквайте информация за решението.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Кметът е в отпуск, замества го Розалин Петков

  1. Предлагаме удобен замаскиран БАГАЖНИК за комфортно превозване на забързан ПЪТНИК през Македония / Албания (гранични и митнически подробности УРЕДЕНИ!) на изгодна цена. Не отлагайте, офертата е само до края на януари! Ако в сделката включим две торби жълтици багаж, наш’та фирма гарантира, че намерените в канавката Тленни Останки няма да бъдат разръфани, а прилично запазени за достойно погребение.

  2. ЗООгейт =ZOOgate= Мисля си, че е само хитро подбран най-дребният Казус нарочно за да се отклонява вниманието на обществото от ГОЛЕМИТЕ УДАРИ на крадливата КлептоКрация управляваща Пловдив. Които са МНОГОмилионни престъпления, а не такава цаца. Да видим доколко от София ще успеят да ни разбримчат преди изборите

  3. „а отпуската му е свидетелство за неговата добронамереност и желание за съдействие.“ смях и позор само в няколко думи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.