Съдът в Пловдив постанови предаването на грък, издирван за убийство  

Новини Темида

Окръжен съд – Пловдив допусна предаването на исканото лице Георгиос Д. на компетентните органи на съдебните власти на република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест.

Заповедта е издадена на 12 юни 2019 г. от зам.-апелативен прокурор при Прокуратурата в гр. Пирея, от компетентен орган на държава – членка на Европейския съюз, с цел провеждане на наказателно преследване. В случая е компетентен да се произнесе по изпълнението й Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице Георгиос Д. живее в гр. Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България.

Той е обвинен в извършване на предумишлено убийство на 21.11.2018 г. в Пирея – Атика в съучастие с друго лице и грабеж в съучастие със същото лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата З. Т. настъпила няколко часа по-късно в болницата Асклипио – район Вула, където била превозена с линейка на Бърза помощ. Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо исканото лице Георгиос Д. до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.