По следитеРазследване

Казусът „Св. Марина” стигна до Гьоте-институт

Тапетите, които заместват стенописите в 'Св. Марина'
Тапетите, които заместват стенописите в ‘Св. Марина’
Казусът със съсипания паметник на културата „Св. Марина” стигна до Гьоте-институт днес. Въпросът с тапетите по пловдивските храмове бе поставен по време на семинара „Културни и творчески индустрии = Фактор устойчиво регионално развитие”, в която участваха и много чужди специалисти. Те обещаха, че ще извадят проблема извън пределите на страната ни.
Въпросът „Какво се случва в църквите в Пловдив?” бе зададен към Борислвав Павлов, програмен директор на „Културно наследство” и Обсерватория по икономика на културата. Той бе категоричен, че опитът при работа с прокуратурата при подобни нарушения е лош. Най-добрата стратегия е да се върви към сближаване на позициите между обществеността и църковната институция относно проблеми, свързани със съхранение на културното наследство. Има и други опции. Във Франция например църквите са били национализирани и после отново се се върнали в ръцете на църквата, но със сериозни договорки, обясни Павлов.
Под тепето припомня, че през 1995г. храм „Св. Марина” влиза в регистъра на недвижимите културни ценности. Преди две седмици обаче бе облепен с тапети и превърнат в комикс от владиката Николай и свитата му.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина